Sports

Zelensky vraagt steun VS: ‘Bestempel Rusland als land dat terrorisme steunt’ | NUDe Oekraïense president Volodymyr Zelensky wil dat de Verenigde Staten Rusland officieel erkennen als land dat terrorisme steunt. Dat zei hij vrijdagavond in een videoboodschap die speciaal aan de VS gericht was. Zelensky deed zijn verzoek naar aanleiding van de vermeende Russische aanval op een kamp met Oekraïense krijgsgevangenen.

Volgens de Oekraïense president zijn ruim vijftig Oekraïense krijgsgevangenen om het leven gekomen bij de aanval. Eerder op de dag meldde Oekraïne al dat er ook 130 gewonden zouden zijn.

“Ik doe een speciaal beroep op de Verenigde Staten. Een besluit is nodig en wel nu”, aldus Zelensky. “Dit is een opzettelijke Russische oorlogsdaad, een opzettelijke massamoord op Oekraïense krijgsgevangenen. Het is verdere bevestiging dat Rusland een terroristische staat is. Het land is nu de grootste bron van terrorisme ter wereld”.

‘Door de staat gesteund terrorisme’ is terroristisch geweld dat wordt uitgevoerd met actieve steun van de regering van het land. Als Amerika merkt dat landen terrorisme steunen, dan krijgen ze sancties opgelegd. Deze sancties bestaan onder meer uit een ban op de export en verkoop van verdedigingswapens door de VS.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken erkent op dit moment vier landen als land dat terrorisme steunt: Syrië, Iran, Noord-Korea en Cuba.

Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie zit de Wagner-groep, een Russische paramilitaire organisatie, achter de aanval op het detentiecentrum in de Oost-Oekraïense regio Donetsk. Rusland ontkent achter de aanval te zitten. Het zegt dat Oekraïne het kamp zelf heeft beschoten.

Josep Borrell, de buitenlandchef van de EU, heeft het recente Russische geweld tegen Oekraïne veroordeeld. “De Europese Unie steunt alle maatregelen om ervoor te zorgen dat daders van mensenrechtenschendingen en schendingen van het internationaal humanitair recht ter verantwoording worden geroepen”, zei hij vrijdagavond in een verklaring.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.