Sports

We stellen grote aankopen zoveel mogelijk uit vanwege hoge inflatie | NUHet consumentenvertrouwen is in juni naar een absoluut dieptepunt van -50 gezakt, meldt het statistiekbureau CBS woensdag. Dat is lager dan een maand eerder, toen het vertrouwen al historisch laag stond. Hoe verder onder de nul, hoe minder vertrouwen we hebben in de economie. Het lage cijfer heeft vooral te maken met de koopbereidheid, die op een dieptepunt staat.

Nederlanders zijn in juni bijna even pessimistisch over de economie als in mei, maar de indicator van koopbereidheid zakte van -33 naar -37. Mensen zijn negatief over hun financiële situatie, ook die in het komende jaar, en vinden het een erg ongunstig moment om grote aankopen te doen. Nooit eerder oordeelden we hier zo negatief over, zegt het CBS.

Een belangrijke reden voor dat pessimisme is de hoge inflatie. In mei werd het leven in Nederland 8,8 procent duurder dan een jaar geleden, wat vooral te wijten is aan de sterk gestegen energieprijzen. Daarnaast maakt de oorlog in Oekraïne ook onder meer voeding duurder, terwijl zowat alle sectoren in ons land kampen met personeelstekorten. Die combinatie drijft de prijzen op.

Economen verwachten dat de inflatie nog een tijd hoog zal blijven en ook 31 procent van de Nederlanders die door het CBS bevraagd werden denkt dat de prijzen het komende jaar sterker gaan stijgen. Over de werkloosheid denkt dan weer 41 procent dat die nog even zal blijven dalen.

De afgelopen twintig jaar stond het gemiddelde consumentenvertrouwen op -9. In januari 2000 bereikte het vertrouwen de hoogste stand ooit (36) en deze maand komt het dus uit op het laagste niveau ooit.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.