Sports

VluchtelingenWerk maakt zich zorgen om oplopende achterstanden bij IND | NUVluchtelingenWerk Nederland maakt zich zorgen om de snel oplopende achterstand bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Er wachten inmiddels zo’n 6000 asielzoekers langer dan de wettelijke termijn van een half jaar op een beslissing over hun verblijf. Dat is zes keer meer dan in januari. VluchtelingenWerk waarschuwt voor een nog grotere asielcrisis en roept staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) op om in te grijpen.

Volgens VluchtelingenWerk wachten er nu zo’n 26.000 asielaanvragen op een beoordeling van de IND. “Wij zien dat steeds meer asielzoekers worstelen met mentale problemen door een totaal uitzichtloze situatie. Zij hebben het gevoel in een donkere tunnel zonder perspectief te moeten leven. Vragen via telefoon of mail worden niet of heel laat beantwoord door de IND”, zegt een woordvoerder van VluchtelingenWerk over de situatie.

In 2020 waren de achterstanden bij de IND zo hoog opgelopen dat er een speciale taskforce werd ingesteld om de achterstanden weg te werken. Die werd eind vorig jaar opgeheven. “Dat de achterstand middenin een opvangcrisis opnieuw oploopt is zeer zorgwekkend. Dit dreigt een crisis bovenop een crisis te worden”, aldus VluchtelingenWerk.

Ook wijst de organisatie naar de situatie bij het opvangcentrum in Ter Apel, waar de laatste tijd regelmatig mensen op stoelen moeten slapen omdat er geen plek meer is.

De hulporganisatie roept de staatssecretaris op om met een noodplan te komen om de achterstanden weg te werken “voor de situatie opnieuw uit de hand loopt. De IND kampt al langer met een tekort aan (ervaren) personeel om asielverzoeken op tijd af te handelen. Dit komt mede door een gebrek aan structurele financiering waardoor te snel afscheid moet worden genomen van personeel.”Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.