Politics

Vetrouwen in Sigrid Kaag bij D66-kiezers gedaald van 91% naar 45%


De steun van D66-kiezers voor Sigrid Kaag als partijleider keldert nu de partij is verwikkeld in een slepende MeToo-kwestie. Niet het voorval zelf, maar de volgens kiezers tot nu toe zwaar ondermaatse aanpak, wordt vooral haar aangerekend.

Eind maart stond nog een ruime meerderheid van haar achterban (71 procent) achter de partijleider. Nu is daar een minderheid (45 procent) van over. Ten opzichte van bijna een jaar geleden, toen 91 procent het nog met haar zag zitten, is dat bijna een halvering.

Kiezers noemen het verder extra pijnlijk dat Kaag ‘onzichtbaar’ is: “Juist op voor haar belangrijke punten, Metoo en de bestuurscultuur, laat ze het nu gigantisch afweten als leider. Ik las dat ze is gevlucht naar Amerika in plaats van leiding te nemen. Dat zou ik ongekend vinden.”

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

EenVandaag vroeg ook naar de mening van D66-kiezers over het nieuws rond de Metoo-kwestie in de partij en het handelen van de partijtop daarna. Ruim driekwart (78 procent) van hen vindt dat de partij de situatie tot nu toe slecht aanpakt.

Kabinet Rutte IV

Precies 100 dagen nadat het kabinet Rutte IV op het bordes stond, heeft nog 23 procent vertrouwen in dat kabinet. Weinig geloof in de aanpak van grote thema’s en ophef rond de kopstukken zijn de voornaamste redenen voor de slechte cijfers.

Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 22.000 leden van het Opiniepanel. Bij de start van het kabinet lag het vertrouwen op 28 procent.

Ook coalitiekiezers zijn weinig positief. Slechts een minderheid van de mensen die op D66 (34 procent), het CDA (36 procent) of de ChristenUnie (32 procent) hebben gestemd, heeft na 100 dagen vertrouwen dat deze regering haar werk goed doet. Van de VVD-stemmers is dat nog 66 procent.

Eén van de redenen voor het lage cijfer is het gevoel dat dit kabinet grote thema’s niet goed aanpakt, maar de laatste weken zijn het vooral de bekende ministers die negatief in het nieuws komen die zorgen dat het imago van dit kabinet slechter is geworden. Het vertrouwen in ministers Wopke Hoekstra, Hugo de Jonge en Sigrid Kaag is het hardst gedaald: zij verliezen ieder meer dan 10 procent vertrouwen in de eerste maanden.

Lees hier hoeveel procent nog vertrouwen heeft in de ministers en in de manier waarop het kabinet met grote thema’s omgaat.

Over dit onderzoek:

Het onderzoek is gehouden op 19 en 20 april 2022. Aan het onderzoek deden 22.471 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. 2.666 mensen die bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op D66 hebben gestemd, vulden de vragen over die partij en de Metoo-kwestie in. De uitkomsten zijn gewogen op het totaal aantal ondervraagden en representatief voor zes variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het Opiniepanel bestaat uit 70.000 leden.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close