Sports

Veiligheidsregio past noodverordening Ter Apel aan na kritiek | NU


De noodverordening die sinds zaterdag 12.00 uur geldt rond het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel wordt aangepast, zo laat een woordvoerder van de veiligheidsregio weten. VluchtelingenWerk Nederland uitte kritiek op de verordening. Die maakt het voor asielzoekers die nog niet zijn geregistreerd bij het aanmeldcentrum, verboden om zich rond het centrum te begeven.

Het verbod geldt niet voor mensen die al wel staan geregistreerd of mensen die een afspraak hebben bij het aanmeldcentrum om zich te laten registreren. Volgens VluchtelingenWerk was onduidelijk wat asielzoekers die voor het eerst aankomen in Ter Apel – en dus nog geen afspraak hebben staan – dan zouden moeten doen.

Zij mogen volgens de huidige tekst van de noodverordening niet op het terrein komen. Maar om een afspraak te kunnen maken, moet je je bij het centrum melden. “Wettelijk moet iedereen die bescherming zoekt zo snel mogelijk asiel aanvragen in Ter Apel”, legt een woordvoerder van VluchtelingenWerk uit. “Hoe is dat mogelijk als het hun verboden is daarheen te gaan?”

De veiligheidsregio laat weten dat de verordening inderdaad “iets te strak is geformuleerd”. De organisatie werkt aan een nieuwe tekst. Daaruit zou duidelijk moeten worden dat mensen die voor het eerst aankomen in Ter Apel, wel naar het aanmeldcentrum kunnen om te laten weten dat ze er zijn.

‘Zorg eerst dat communicatie over het proces helder is’

Afgelopen weken sliepen geregeld honderden mensen op het terrein voor het aanmeldcentrum. Dat leverde onveilige en onhygiĆ«nische situaties op, zo benadrukt ook de veiligheidsregio zaterdag. De noodverordening – die al was aangekondigd – is bedoeld om te zorgen dat mensen niet ‘s avonds blijven rondhangen, zegt de woordvoerder. De regel geldt in principe tot 1 oktober.

VluchtelingenWerk heeft meer kritiek op de verordening. Zo wil de organisatie weten of het wel is toegestaan om asielzoekers te verbieden in een gebied te komen waar andere mensen wel welkom zijn. Verder vindt VluchtelingenWerk de volgorde van handelen niet logisch. “Zorg eerst dat er voldoende opvangplekken zijn en dat de communicatie over het proces helder is, voordat je bepaalde mensen gaat verbieden in Ter Apel te komen.”

Eerste asielzoekers van Ter Apel naar ‘wachtkamer’ in Zoutkamp

Sinds zaterdag kunnen asielzoekers die niet in Ter Apel terechtkunnen, worden opgevangen in Zoutkamp. Voor de noodopvang zijn grote tenten neergezet op het terrein van de Willem Lodewijk van Nassaukazerne. In de eerste dagen biedt het complex plaats aan ongeveer 250 mensen. In de komende tijd wordt dat uitgebreid naar zevenhonderd plekken.

De eerste bus arriveerde rond 14.30 uur met ongeveer vijftig mensen aan boord. Rond 16.00 uur kwam de tweede bus aan met een even grote groep passagiers. “Mensen krijgen een bed en ze kunnen hun spullen opbergen in kastjes waar ze een sleutel van krijgen. Als dat achter de rug is, kunnen ze naar de eetzaal om even wat te eten en te drinken en even tot rust te komen. We doen het rustig aan. Het is een geleidelijk proces”, legt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) uit.

De asielzoekers worden van Zoutkamp naar Ter Apel teruggebracht op de dag dat ze daar een afspraak hebben om zich te registreren. Daarna gaan ze naar een opvang ergens anders in het land.

De eerste bus arriveerde rond 14.30 uur in Zoutkamp.


De eerste bus arriveerde rond 14.30 uur in Zoutkamp.

De eerste bus arriveerde rond 14.30 uur in Zoutkamp.

Foto: ANP

De asielcrisis in Nederland uitgelegdSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.