Politics

Vandaag spoedoverleg over grootschalige asielopvang


Vandaag staat er spoedoverleg gepland tussen staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie, voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls, en voorzitter van de veiligheidsregio Groningen Koen Schuiling. Reden is de steeds grotere problematiek in de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum Ter Apel ligt. RTV Noord schrijft dat de drie grootste partijen in die gemeente de situatie inmiddels ”onhoudbaar” noemen. Raadslid Wim Eilert (PvdA) zei gisteren dat de ME en Defensie paraat staan om in te grijpen als de situatie uit de hand loopt. Het overleg moet helpen bij het vinden van grootschalige opvang.

Ondertussen heeft Hubert Bruls het kabinet een deadline gesteld. De medewerking van de veiligheidsregio’s bij het vinden van extra opvanglocaties eindigt per 1 oktober. De 25 veiligheidsregio’s hebben nu beloofd ieder 225 extra opvangplekken te regelen, maar het kabinet moet er niet vanuit gaan dat dit een permanente oplossing is. Volgens Bruls heeft het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers ook zijn best gedaan, maar gaat het zo niet langer. Terwijl het Rijk en de gemeenten zoeken naar nieuwe locaties, slapen mensen bij het AZC in Ter Apel inmiddels iedere nacht buiten.

Volgens Bruls moet Den Haag ”structurele oplossingen” aandragen om op lange termijn de asielopvang draaglijk te houden. Bruls riep eerder al op tot het weigeren van veiligelanders, die overigens al voorrang krijgen in de asielprocedure. Zo moet worden voorkomen dat opvangcapaciteit volstroomt met mensen die eigenlijk geen kans maken op een asielstatus, maar wel recht hebben om de procedure te doorlopen. Een langetermijnvisie op de asielopvang lijkt nu in Den Haag te ontbreken.

De NOS schrijft dat er ook steeds meer signalen zijn van niet-Oekraïense asielzoekers die de speciale voorzieningen voor Oekraïners proberen te gebruiken, terwijl ze hier eigenlijk geen recht op hebben. Zo zouden sommige mensen die vanuit een ander land naar Oekraïne gereisd waren voor de oorlog, eerst naar hun land van herkomst terug zijn gekeerd. Vervolgens proberen ze alsnog naar Nederland te komen om asiel aan te vragen, terwijl ze al in een veilig land waren.

Dan is er nog het probleem dat de samenwerking tussen regionale overheden ook niet altijd goed verloopt. Vorige week vrijdag ontstond verwarring toen een bus met 150 overlast gevende asielzoekers door Amsterdam terug werd gestuurd naar Ter Apel. Volgens RTV Noord gaf de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland als reden op dat de bus niet aangekondigd was, en er geen opvang voorbereid was. Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde hield echter vol dat hij van meerdere bronnen begrepen had dat de overlastgevers in de hoofdstad niet gewenst waren. De groep moest in Ter Apel met extra beveiligers en politie in de gaten gehouden worden, om verdere problemen te voorkomen.


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Hubert Bruls

Hubert Bruls: Gemeenten willen betere controle tegen kansloze asielzoekersGemeenteraadsleden Noordoostpolder voelen zich gechanteerd inzake aanmeldcentrum BantUtrecht gaat statushouders zes weken voorrang geven bij toewijzing sociale huurwoningenVN: Wereldbevolking haalt in november 8 miljard mensenKabinet werkt aan plan om gemeenten te verplichten tot asielopvangTweede aanmeldcentrum komt in Bant, gemeente NoordoostpolderJaarbeurs Utrecht krijgt tijdelijk 200 opvangplaatsen voor asielzoekersTexaanse politie vindt 46 lijken en 16 overlevenden in volgepakte opleggerVelsen wil 1000 asielzoekers op cruiseschip opvangenNederlandse hotels niet happig op asielzoekers, COA heeft nog maar 30 mensen ondergebrachtInspectie: AZC’s zijn slecht voor kinderen. Rode Kruis haalt tenten wegKabinet komt met crisisaanpak asiel: NCTV gaat in- en uitstroom coördinerenRode Kruis wil ‘tentenkamp’ Ter Apel alweer afbrekenBritse Rwandavlucht op het laatst tegengehouden door Europees Hof voor de Rechten van de MensBritse rechtbank laat asielvluchten naar Rwanda doorgaan, eerste vlucht vertrekt vandaagKabinet wil ”mega-noodopvang” om druk op Ter Apel te verlichtenBurgemeester Roosendaal boos over asielopvang: ‘COA wil alleen ‘asielfabrieken”50 asielzoekers krijgen slechts een stoel om op te slapen in aanmeldcentrum Ter ApelSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close