Sports

Van Dijk maakt favorietenrol waar en wint voor vijfde keer nationale tijdrittitel | NU


Ellen van Dijk is woensdag in Emmen op dominante wijze Nederlands kampioene tijdrijden geworden. Op een ruime afstand van de regerend wereldkampioene werd Shirin van Anrooij tweede en Riejanne Markus pakte het brons.

Met een tijd van 35 minuten en 55 seconden maakte Van Dijk haar favorietenrol meer dan waar in de rit van 29,4 kilometer rond Emmen. Mede door de afwezigheid van Annemiek van Vleuten (richt zich op Giro en Tour) en titelverdedigster Anna van der Breggen (gestopt) bleek niemand in staat Van Dijk van de winst te houden.

Het betekent voor de 35-jarige Van Dijk de vijfde nationale titel op de tijdritfiets. De renster uit Woerden was vijftien jaar geleden voor het eerst de beste en won vervolgens ook in 2012, 2013 en 2018.

Voor de andere renners restte de strijd om de overige podiumplekken. De twintigjarige Van Anrooij noteerde 36.58 en eindigde daarmee boven de zeven jaar oudere Markus (derde in 37.33). Anouska Koster viel met 37.38 net buiten het podium.

Het Nederlands kampioenschap tijdrijden voor vrouwen staat sinds 1991 op de kalender. Met zes gouden medailles is Leontien van Moorsel recordhouder. De Brabantse was van 1997 tot en met 2002 de beste Nederlandse in de race tegen de klok.

Van Dijk, die naast haar gouden medailles eerder zes keer zilver en één keer brons won, staat met vijf gouden plakken net achter Van Moorsel. Van Vleuten won de NK tijdrijden in totaal vier keer.

Ellen van Dijk was superieur in Emmen.


Ellen van Dijk was superieur in Emmen.

Ellen van Dijk was superieur in Emmen.

Foto: ANP

Van Dijk had dipje na werelduurrecord

Van Dijk reed in Emmen haar eerste tijdrit sinds ze op 23 mei het werelduurrecord verpulverde en op 49,245 kilometer zette. De dagen erna was ze vooral verbaasd over de veelheid aan berichtjes.

“Ik heb nooit eerder zo veel reacties gehad, ik heb er van genoten. Maar als je zo lang naar iets hebt toegewerkt is er ook wel even sprake van een dipje”, aldus Van Dijk.

De fiets raakte ze een week amper aan, maar daarna bereidde ze zich al weer voor op de Women’s Tour, die begin juni werd verreden. “Een vakantie was misschien leuk geweest, maar wielrennen is ook gewoon mijn werk. En de ploeg had me nodig.”

De NK had niet haar hoogste prioriteit. Maar verzadigd is ze nog lang niet. “De drive zit diep in me. En ik maak nog steeds progressie.”

Bij de mannen won Bauke Mollema verrassend het goud. De 35-jarige debutant bij de NK tijdrijden verraste viervoudig kampioen Tom Dumoulin, die tweede werd.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.