Politics

Uitgelekte Prinsjesdagstukken tonen tientallen miljarden meer inkomsten dan verwacht | NUHet kabinet heeft geld zat om de hoge energierekening te compenseren. Want de hoge gasprijs en inflatie zijn de burger tot last, maar komen de staatskas vooral ten goede.

In een notendop: de burger mag dan zuchten en kreunen onder de hoge gasrekening en de torenhoge inflatie, de overheid zit er wél warmpjes bij. Het is wellicht ook de reden dat het kabinet de afgelopen dagen nog eens koortsachtig overlegde of er geen prijsplafond moet komen voor energie. Het is momenteel vooral de vraag hóe en hoe snel het kabinet de burger via die weg een beetje pijnverlichting kan geven. De uitvoering, zoals dat heet, is vaak het probleem.

Of concreter: de ICT van de Belastingdienst kon bijvoorbeeld eerder dit jaar lastenverlagingen niet verwerken. Te weinig sterke computers, te weinig personeel. Nu is weer de vraag of energiebedrijven alle veranderingen kunnen verwerken. Dat is dus geen centenkwestie. Het kabinet heeft genoeg te besteden. Aan geld ontbreekt het dezer dagen niet. Het is paradoxaal, want anders dan de burger profiteert het kabinet van de ronkende economie, van de inflatie en van de hoge gasprijs. En dan zijn er nog andere meevallers.

Meevallers

Zo blijkt uit gelekte Prinsjesdagstukken dat er ruim 366 miljard aan belastingen en premies binnen gaat komen in 2023, tientallen miljarden meer dan werd verwacht. En ter vergelijking: ruim 50 miljard euro meer dan in 2019, zeg maar het precorona-tijdperk. Dat komt bijvoorbeeld doordat de btw-inkomsten vele malen groter zijn; voor komend jaar wordt meer dan 70 miljard euro verwacht.

De economie draait immers als een tierelier. Het herstel na de Covidpandemie was verbluffend. Waar Frankrijk en Duitsland langer kwakkelden, stoomde de economie hier door, dit jaar met een groei van liefst 4,6 procent. En ook volgend jaar wordt – de inflatie ten spijt – nog steeds 1,5 procent groei verwacht. Wel waarschuwen de rekenmeesters van het Centraal Planbureau ervoor dat het beeld ‘onderliggend aan het kantelen’ is. Een recessie dreigt. En het gebrek aan arbeidskrachten werkt als rem.

Maar dat heeft, jawel, ook weer een financieel voordeeltje voor de Staat. Want niet alle investeringen die Rutte IV wil doen, kunnen worden uitgevoerd. Simpel: zie maar eens een weg aan te leggen als er geen aannemer te vinden is. Dat geld blijft in de pot dus. De overheidsuitgaven stijgen ‘daarom minder’ dan was begroot, aldus het CPB. Dat neemt niet weg dat er in 2022 en 2023 toch weer een begrotingstekort is. Volgend jaar bedraagt dat 2,5 procent, grofweg 24 miljard euro, die minister Sigrid Kaag moet lenen op de kapitaalmarkt. Toch is dat gat momenteel geen probleem. Sterker nog: de staatsschuld neemt af van 52,4 in 2021 naar 48,8 procent volgend jaar.

Daling

Die daling klinkt misschien tegenstrijdig bij een tekort, maar het heeft er mee te maken dat de Nederlandse economie harder groeit dan de schuld toeneemt. Als percentage van de economie neemt de schuld daardoor af. Daardoor staat Nederland er veel beter voor dan bijvoorbeeld België, dat een lager groeicijfer heeft en door hogere uitgaven de schuld ziet toenemen tot meer dan 100 procent. Daar staat wel tegenover dat de inflatie in België lager is dan hier. En burgers er minder hard geraakt worden. En dan is er nog het voordeel van het Nederlandse gas. Naast ‘Groningen’ produceren ook kleinere velden aardgas, waarbij circa 70 procent van de opbrengst ten goede komt aan de staat. Door de hoge gasprijs heeft de overheid zeker tien miljard euro extra gasopbrengsten.

Kortom, Nederland kent momenteel veel problemen, maar aan geld is geen gebrek. Voor nu dan. Want zodra de economie afkoelt, verdampt die voorspoed onmiddellijk. Voor de lange termijn laat dit kabinet de overheidsfinanciën verslechteren, laat het Centraal Planbureau zien. Maar voordat we daar wat van merken, is dit kabinet waarschijnlijk al vertrokken.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.