Politics

Twee mensen in Ghana overleden aan ‘ebola-achtige’ marburgkoorts | NUTwee gevallen van marburgkoorts, een ziekte die lijkt op ebola, zijn aangetroffen in Ghana. Gezondheidsorganisatie WHO meldt dat twee mensen eerder deze maand zijn overleden aan de gevolgen van het marburgvirus.

Op 10 juli kwamen de twee besmettingen met het virus aan het licht, waarna de resultaten naar een laboratorium in Senegal zijn gestuurd voor een extra bevestiging. De twee patiënten uit het zuiden van Ghana hadden symptomen als diarree, koorts en braken voordat ze in het ziekenhuis overleden.

De Ghanese gezondheidsdienst doet er naar eigen zeggen alles aan om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Zo zijn alle bekende contacten van de twee patiënten geïsoleerd. Nog niemand van hen heeft symptomen ontwikkeld.

“De gezondheidsautoriteiten hebben snel gereageerd en hebben een voorsprong genomen bij de voorbereiding op een mogelijke uitbraak”, zegt Matshidiso Moeti, regionaal directeur van de WHO. “Dat is goed, want zonder onmiddellijke actie kan marburgkoorts gemakkelijk uit de hand lopen.”

Net als bij een infectie met het verwante ebolavirus leidt het marburgvirus meestal tot hoge koorts en inwendige bloedingen. Bepaalde vleermuizen en besmet vlees zijn de belangrijkste bronnen van een besmetting. Het virus wordt op andere mensen overgedragen via direct contact met bloed of andere lichaamssappen.

De laatste grote marburgkoortsepidemie brak in 2005 uit in Angola. Toen zijn meer dan driehonderd doden gemeld. In 2021 maakte de WHO na de ontdekking van één besmetting melding van een korte uitbraak in Guinee.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close