Politics

Turkije: ‘Griekse kustwacht heeft vrachtschip in Egeïsche zee beschoten’


Griekse kustwachtschepen hebben het vuur geopend op een vrachtschip varend in de internationale wateren in de Egeïsche Zee, zegt de Turkse kustwacht, tijdens escalerende spanningen tussen de regionale rivalen die zijn gestegen in de afgelopen weken.

Er vielen geen slachtoffers bij de schietpartij 11 zeemijlen ten zuidwesten van het Turkse eiland Bozcaada op zaterdag, aldus een Turkse verklaring. Het voegt eraan toe dat na “intimidatievuur” van twee Griekse kustwachtschepen, twee Turkse kustwachtschepen naar het gebied gingen en de Griekse boten vertrokken.

Oproepen aan de Griekse ambassade in Ankara werden zondag niet beantwoord, en het was niet duidelijk waarom de beschietingen plaatsvonden.

Toegenomen wrijvingen

De buurlanden zijn al tientallen jaren verwikkeld in geschillen en de wrijvingen zijn de laatste weken toegenomen, waarbij beide zijden hebben beweerd dat het luchtruim werd geschonden. Griekse ambtenaren hebben hun bezorgdheid geuit over een nieuwe uitbarsting van conflicten in Europa, na de oorlog van Rusland in Oekraïne.

Turkije zegt dat Griekenland internationale overeenkomsten schendt door een militaire aanwezigheid te handhaven op eilanden dicht bij de kustlijn van Turkije in de Egeïsche Zee. Het beschuldigt de Griekse luchtverdediging er ook van Turkse gevechtsvliegtuigen te blokkeren tijdens NAVO-oefeningen in het oostelijke deel van de Middellandse Zee.

Griekenland zegt dat het zijn oostelijke eilanden – waaronder de toeristische trekpleisters Rhodos en Kos, die veel dichter bij Turkije liggen dan bij het Griekse vasteland – moet verdedigen tegen zijn grotere en militair sterkere buur.

Videobeelden van zaterdag tonen naar verluidt een Grieks kustwachtschip naast het onder Comorese vlag varende schip Anatolian terwijl het geluid van een tiental geweerschoten te horen is. Een bemanningslid spreekt in het Turks en zegt dat ze worden aangevallen door de Griekse kustwacht.

De video, die door de Turkse kustwacht werd vrijgegeven en met een mobiele telefoon lijkt te zijn gefilmd, toont wat een kogelgat lijkt te zijn in een raam en in het plafond van de brug van het vrachtschip.

In de Turkse verklaring wordt gezegd dat de schoten “in strijd met de regels van het internationale recht” zijn. De 18 bemanningsleden van de Anatolian bestonden uit zes Egyptenaren, vier Somaliërs, vijf Azerbeidzjanen en drie Turken.

Een Turkse openbare aanklager heeft een onderzoek gelast. Het land heeft ook protest aangetekend bij de Griekse autoriteiten, waarbij Ankara een snel onderzoek en uitleg eist.

De Anatolian lag zondag voor anker in de Straat van Dardanellen voor de Turkse kust, meldde het door de staat gerunde nieuwsagentschap Anadolu.

Agressievere uitlatingen

Deze week schreef de Griekse regering brieven naar de NAVO, de Europese Unie en de Verenigde Naties, waarin zij vroeg de steeds agressievere uitlatingen van Turkse functionarissen formeel te veroordelen en te suggereren dat de spanningen zouden kunnen escaleren in een open conflict.

De Griekse minister van Buitenlandse Zaken Nikos Dendias zei dat het gedrag van Turkije – ook een NAVO-lid – het risico inhoudt van “een situatie die vergelijkbaar is met die welke zich momenteel in een ander deel van ons continent ontvouwt”, verwijzend naar de oorlog in Oekraïne.

De website Marine Traffic, die de wereldwijde scheepvaart controleert, zegt dat de Anatolian eerder de Mavi Marmara werd genoemd. Israëlische commando’s bestormden het schip – toen nog een passagiersschip – in 2010 toen het probeerde een blokkade van de Palestijnse enclave Gaza te doorbreken, waarbij negen Turkse activisten, waaronder een Amerikaans staatsburger, om het leven kwamen.

Het incident met de Mavi Marmara leidde tot een ernstige diplomatieke rel tussen Israël en Turkije, dat zijn ambassadeur in Israël terugtrok en de militaire en economische banden schrapte. Israël verontschuldigde zich later voor de doden en stemde ermee in de families van de slachtoffers te vergoeden.

In zijn vermelding voor de Anatolian, Marine Traffic had foto’s van de Mavi Marmara met Turkse en Palestijnse vlaggen die aan de zijkanten hangen. De laatst geregistreerde locatie van de Anatolian op de website was in de Somalische hoofdstad Mogadishu, eind juni.

 

 Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.