Sports

Steeds meer exotische huisdieren, maar hond en kat blijven favoriet | NU


Wereldwijd heeft meer dan de helft van de mensen minimaal één huisdier. Honden en katten staan daarbij torenhoog aan kop, hoewel ook minder aaibare dieren als vissen goed blijken te scoren. Maar in Nederland komen ook dieren die niet bedoeld zijn om in huis te houden steeds vaker voor. Dierenorganisaties vinden dat een zorgelijke trend.

Mens en dier leven al duizenden jaren samen. Ver voor het begin van de jaartelling ging de wolf al mee op jacht met de mens. Door dit intensieve contact raakte de wolf en later de hond gedomesticeerd en was deze niet meer weg te denken uit ons leven.

Nog steeds staat de hond in Nederland op nummer één als het gaat om favoriete huisdier. Brancheorganisatie Dibevo geeft aan dat er inmiddels zo’n 1,9 miljoen honden zijn in Nederland. Katten komen op de tweede plaats als geliefdste huisdier.

Ondanks de enorme populariteit van honden en katten wil niet iedereen zo’n ‘gewoon’ huisdier. Sommige mensen geven de voorkeur aan bijzondere en exotische dieren als wandelende takken, slangen of spinnen.

Huisdier als statussymbool

Dat merkt ook Stichting Aap, die al een aantal jaar een stijging ziet van het aantal servals dat gehouden wordt als huisdier. Zijn bijzondere uiterlijk maakt het tot een gewild ‘huisdier’.

De organisatie, die dieren opvangt en ook pleit voor betere wetgeving, krijgt sinds 2020 jaarlijks veel meer meldingen over servals in Nederland. “Voorheen waren het twee tot drie meldingen per jaar, inmiddels zijn het er tientallen”, geeft de organisatie aan.

De meldingen gaan meestal over ontsnapte dieren. Op Tweede Kerstdag was het nog raak in het Midden-Limburgse dorp Herkenbosch, waar een serval wist te ontsnappen.

Mensen houden dieren als een serval als huisdier omdat de dieren volgens Stichting Aap “een soort status verlenen” aan hun eigenaar. “In delen van de Verenigde Staten en veel Arabische landen mogen leeuwen en tijgers particulier gehouden worden en worden ze als statussymbool gezien. Dat mag in Nederland niet, dus is de serval blijkbaar het beste legale alternatief.”

Een serval is en blijft een wild dier, maar wordt steeds vaker als huisdier gehouden.


Een serval is en blijft een wild dier, maar wordt steeds vaker als huisdier gehouden.

Een serval is en blijft een wild dier, maar wordt steeds vaker als huisdier gehouden.

Foto: ANP

Huis- en hobbydierenlijst is niet heilig

Er zijn in Nederland richtlijnen voor het houden van huisdieren. De huis- en hobbydierenlijst, voorheen de positieflijst, is opgesteld door de overheid en geeft aan welke diersoorten legaal zijn om als huisdier te houden.

Onder andere de serval komt voor op die lijst. Wettelijk is het dus toegestaan om dit dier als huisdier te houden in ons land. Dierenorganisaties zoals Stichting Aap zijn hier fel op tegen, omdat zij steeds vaker zien dat het houden van dit soort dieren tot problemen leidt.

Tot 2017 waren veel meer dieren legaal te houden dan tegenwoordig. Van de lijst van toegestane dieren werden er in 2017 maar liefst 153 geschrapt. Maar daarmee blijven er tal van dieren over die als huisdier mogen worden gehouden. En daar zitten ook veel bijzondere soorten tussen, zoals de witbuikegel, nerts, chinchilla en ook de kameel.

Wel gelden voor sommige dieren, zoals de chinchilla en de kameel, voorwaarden om ze te mogen houden. De website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren, opgericht door de sectorpartijen en de overheid, vermeldt per diersoort de actuele richtlijnen voor het verantwoord houden van de dieren. Die zijn er zowel voor de bijzondere en zeldzame soorten als voor de bekende en nog steeds geliefde huisdieren zoals de hond en kat.

Ook de witbuikegel staat op de lijst van dieren die geschikt zijn om als huisdier te worden gehouden.


Ook de witbuikegel staat op de lijst van dieren die geschikt zijn om als huisdier te worden gehouden.

Ook de witbuikegel staat op de lijst van dieren die geschikt zijn om als huisdier te worden gehouden.

Foto: 123rfSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.