Politics

Premier Griekenland kan zich oorlog met Turkije niet voorstellen


THESSALONIKI, Griekenland (AP) – De premier van Griekenland zegt dat hij zich niet kan voorstellen dat de spanningen met buurland NAVO-bondgenoot Turkije ooit zouden kunnen escaleren in een gewapend conflict.

Premier Kyriakos Mitsotakis sprak zondag op een persconferentie op de Thessaloniki International Fair, waar hij zaterdag een toespraak hield waarin hij de economische beleidsdoelstellingen van zijn regering uiteenzette.

Lees ook: Griekenland: ‘Spanning met Turkije kan escaleren in tweede conflict op Europese grond’

Op de vraag van The Associated Press of een recente escalatie in de retoriek van Turkije, onder leiding van president Recep Tayyip Erdogan, de voorbode zou kunnen zijn van een gewapend conflict, antwoordde Mitsotakis ontkennend.

“Ik geloof niet dat dit ooit zal gebeuren. En als het, God verhoede het, zou gebeuren, zou Turkije een absoluut verwoestende reactie krijgen. En ik denk dat ze dat heel goed weten. Turkije kent de competentie van de Griekse (gewapende) strijdkrachten,” zei hij.

Erdogan heeft Griekenland beschuldigd van het bezetten van zogenaamd gedemilitariseerde eilanden in de Egeïsche Zee en heeft gedreigd dat Turkije actie zou ondernemen.

Lees ook: Turkije: ‘Griekse kustwacht heeft vrachtschip in Egeïsche zee beschoten’

Mitsotakis voegde eraan toe dat hij, ondanks de “onaanvaardbare” opmerkingen van Erdogan, nog steeds openstaat voor een dialoog en een ontmoeting met hem.

Mitsotakis koppelde de ondubbelzinnige steun van Griekenland voor Oekraïne aan de vrees dat, als Rusland zegeviert, dit als voorbeeld zou kunnen dienen voor andere landen met expansionistische plannen.

Lees ook: In Turkse ogen gedraagt Griekenland zich als een schurkenstaat met Europese gedoogsteun

“Er is een scheidslijn tussen landen die de onschendbaarheid van grenzen (en) de regels van het internationaal recht respecteren en landen die menen dat zij, op basis van het recht van de sterkste, zich kunnen richten op landen die zij zwakker achten en de grenzen in een opwelling kunnen veranderen”, aldus Mitsotakis.

Mitsotakis voegde eraan toe “dat het heel belangrijk is Oekraïne de kans te geven met Rusland over vrede te onderhandelen op zijn eigen voorwaarden en zeker niet als de verliezer in deze oorlog”.

Lees ook: President Erdogan beschuldigt Griekenland van ‘bezetten’ eilanden in Egeïsche Zee

 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Kustwacht Griekenland

Turkije: ‘Griekse kustwacht heeft vrachtschip in Egeïsche zee beschoten’Turkije en Rusland zijn boos over Oekraïense graanschepen die naar Europa gaan, en Zelensky claimt terreinwinst

Griekenland luchtmacht

Griekenland: ‘Spanning met Turkije kan escaleren in tweede conflict op Europese grond’

Greece border

Griekenland bouwt 140 kilometer extra grenshek, noordgrens met TurkijeIn Turkse ogen gedraagt Griekenland zich als een schurkenstaat met Europese gedoogsteunPresident Erdogan beschuldigt Griekenland van ‘bezetten’ eilanden in Egeïsche ZeeTurkije ruziet met Griekenland, zoekt voorzichtig toenadering tot Syrië

Ambulance

Tenminste 32 doden in twee grote auto-ongelukken in Turkije, 49 gewonden, 8 kritiekTurkije trekt Krim-Tataren voor bij het verlenen van verblijfsvergunningenIrak woedend op Turkije na 8 burgerdoden bij artillerieaanval, Ankara geeft Koerdische rebellen de schuldTurkije: Rusland en Oekraïne zullen deal ondertekenen over graanexportTurkije ruziet met Europees Hof voor de Rechten van de Mens over zakenman KavalaWelke toezeggingen krijgt Turkije nu van Zweden en Finland?Turkije en Saudi-Arabië normaliseren relatie na jarenlange ruzieTurkije en Rusland houden topoverleg over Oekraïens graan en SyriëStrijdende partijen in Syrië maken zich op voor Turkse operatieLitouwers zamelen geld in voor drone, producent geeft hem gratis wegSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.