Politics

Peiling Maurice de Hond: grote winnaars van 2021 zijn BBB, VOLT, JA21 en D66


Door de peiling van zondag te vergelijken met die van begin 2021 valt op te maken dat er in totaal 66 zetels bijgekomen of afgegaan zijn.

Grote winnaars van 2021 zijn BBB (+8), VOLT, JA21 (beide +7) en D66 (+6).

Grote verliezers CDA (-11), VVD en PVV (beide -6).

In de peiling van zondag zijn ook de stemkansen bepaald van alle partijen plus een mogelijke partij van Pieter Omtzigt. Dan blijkt die mogelijke partij van Pieter Omtzigt duidelijk hoger te scoren dan de andere partijen. Zeker als Omtzigt in 2022 zou aankondigen met een eigen partij te komen dan is de kans groot dat 2022 electoraal nog stormachtiger zal verlopen dan 2021.

U treft in de peiling ook interactie van de stemkansen tussen alle partijen, waaruit op te maken is wie wint of verliest als een bepaalde partij in de peiling duidelijk gaat stijgen of dalen.

Ten slotte treft u in de peiling ook nog de stemvoorkeuren aan in relatie tot de positie die men zichzelf geeft op de links-rechts schaal. Steeds meer mensen plaatsen zich in het midden (37%, hetgeen elf jaar geleden rond de 17% was). Die toename komt grotendeels van links.

Ook dan blijkt dat een lijst Pieter Omtzigt aantrekkingskracht heeft bij zowel linkse én rechtse kiezers, terwijl bij de meeste partijen de aantrekkingskracht vooral onder of linkse of rechtse kiezers ligt. De groep rechtse kiezers is groter dan de groep linkse kiezers.

Hier treft u het volledige rapport aan, inclusief een overzicht van het verloop van de partijen sinds begin 2019.

Ik wens u een voorspoedig, gezond en beter 2022 toe.

 


 

 

 


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

Sigrid Kaag D66

Peiling Kantar: 30% kiezers denkt dat kabinet Rutte IV binnen jaar valtPeiling Maurice de Hond: VVD zakt naar 27 zetels, JA21 stijgt naar 9 zetels, FvD slechts 6 zetelsPeiling Maurice de Hond – VVD: 32, PVV: 20, CDA: 5, JA21: 7, BBB: 8

Maurice de Hond

‘Niet vaccinatiegraad, maar immuniteit is kwestie bij corona’Peiling Maurice de Hond: VVD 32 zetels, CDA 5, FvD 6, PVV 20, JA21 7Maurice de Hond woedend want 2G-maatregel, voor straf geen opiniepeilingOpiniepeiling Maurice de Hond: Vertrouwen in meeste ministers steeds verder gedaaldPeiling Maurice de Hond: PVV +3, PvdD +2, CDA en D66 grootste verliezers

Vaccineren CDC

Maurice de Hond: 100% D66-kiezers gevaccineerd, 85% FvD-kiezers ongevaccineerdOpiniepeiling Maurice de Hond: Na 6 maanden is BBB de grote winnaarOpiniepeiling Maurice de Hond: Nog maar 35% van de CDA-kiezers zou weer CDA-stemmenOpiniepeiling Maurice de Hond: Nog geen derde reageert positief op nieuwe regeringscombinatiePaul Hekkens – De (misleidende) kracht van beeldvorming in de Deventer moordzaakOpiniepeiling Maurice de Hond: Van der Plas lijkt een fenomeen op zichOpiniepeiling Maurice de Hond: Omtzigt en Aboutaleb meest genoemd als gewenste ministerOpiniepeiling Maurice de Hond: Als Omtzigt nu aan de verkiezingen zou meedoen dan haalt die partij 25 zetelsOpiniepeiling Maurice de Hond: Liever zakenkabinet dan minderheidskabinetOpiniepeiling Maurice de Hond: Grote verliezers zijn CDA, D66 en FvDSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.