Politics

Opmars islamitische extremisten Mozambique, terreur in dichtsbevolkte provincie


MAPUTO, Mozambique (AP) – Extremisten die banden hebben met Islamitische Staat hebben hun aanvallen verder zuidwaarts uitgebreid naar de dichtstbevolkte provincie van Mozambique, Nampula, waaronder een aanval op een katholieke missie waarbij een Italiaanse non werd gedood.

De extremisten sloegen eerder deze maand voor het eerst toe in de provincie en hebben het offensief voortgezet, waarbij ze centra op het platteland aanvielen en enkele inwoners onthoofden.

Hun terreur was beperkt gebleven tot de meest noordelijke provincie Cabo Delgado van Mozambique, waar in vier jaar tijd naar schatting 4.000 mensen zijn gedood en 950.000 ontheemd zijn geraakt.

Het geweld heeft ook grote economische projecten verstoord, waaronder een project van het in Frankrijk gevestigde TotalEngergies voor de productie van vloeibaar aardgas en de ontwikkeling van een grote mijn voor de winning van grafiet voor de productie van lithiumbatterijen voor Tesla-motoren.

Inzet leger

De opmars van de extremisten in Nampula komt er ondanks de inzet gedurende meer dan een jaar van een militaire troepenmacht van de zestien-landen tellende Southern Africa Development Community, samen met troepen uit Rwanda, ter ondersteuning van het Mozambikaanse leger.

De groepering Islamitische Staat in de provincie Mozambique heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor het in brand steken van twee kerken en meer dan 120 huizen van christenen vorige week in de provincie Nampula.

Bij hun aanval op de katholieke Chipene-missie schoten de jihad-rebellen zuster Maria de Coppi dood en staken zij de kerk, het gezondheidscentrum en woonwijken in brand, aldus Mozambikaanse berichten.

In het Vaticaan zei paus Franciscus zondag dat hij in gebed de 83-jarige Italiaanse non gedenkt die “bijna 60 jaar met liefde” als Comboni-missionaris in Mozambique heeft gediend.

“De bevolking is gedesoriënteerd en lijdt veel omdat ze in onzekerheid leeft en niet weet wat te doen, velen zijn op de vlucht maar weten niet waarheen”, zei de aartsbisschop van Nampula, Inacio Saure, in een commentaar dat werd overgenomen door Agenzia Fides, het Vaticaanse persbureau.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.