Sports

NS en vakbonden bereiken voorlopig cao-akkoord, stakingen van de baan | NU


Vakbonden FNV, CNV en VVMC en de NS hebben zondagochtend een voorlopig cao-akkoord bereikt. De bonden leggen het akkoord voor aan de leden en tot die tijd zijn de aangekondigde stakingen van de baan, meldt FNV Spoor. De NS bevestigen dat.

In het cao- akkoord zijn onder meer afspraken gemaakt over een gemiddelde loonsverhoging van 9.25 procent in 18 maanden tijd. Daarnaast krijgt het NS personeel zowel in december 2022 en in juli 2023 een uitkering van 1.000 euro. Ook zijn er inflatiereparatie-afspraken gemaakt. Leden van de vakbonden mogen nog stemmen over het principeakkoord.

De onderhandelingen werden zaterdagochtend hervat. Om de eisen van de NS-werknemers kracht bij te zetten werd er meermaals gestaakt. De stakingen in augustus en september hadden grote gevolgen voor treinreizigers. Die leidden daarnaast tot honderden kilometers extra file op de weg. Op vrijdag 9 september was er een landelijke staking, waardoor al het treinverkeer platlag. Toen gold het advies om thuis te werken. Ook voor komende week stonden acties gepland, maar deze zijn opgeschort.

De NS-medewerkers staakten, omdat zij een beter cao wilden met duidelijke afspraken over een hoger salaris en een verlaging van de werkdruk. In eerdere onderhandelingsgesprekken kon nog geen akkoord worden bereikt.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.