Sports

Noodverordening in Limburgs natuurgebied de Peel wegens grote natuurbrand | NUEr woedt een natuurbrand met een omvang van ongeveer 2 vierkante kilometer in natuurgebied de Peel nabij het Limburgse dorp Griendtsveen. De gemeente Horst aan de Maas heeft een noodverordening afgekondigd voor het gebied. Hulpdiensten proberen met man en macht de brand te bestrijden.

In de noodverordening staat dat het gebied verboden toegang is voor iedereen die er niks te zoeken heeft. Het is er volgens de gemeente te gevaarlijk en nieuwsgierigen lopen hulpverleners voor de voeten.

Ook ging er een NL-Alert uit aan de Brabantse kant van het gebied, om te waarschuwen voor de rook die richting Asten trekt. Mensen wordt geadviseerd ramen en deuren gesloten te houden.

De eerste melding kwam rond 6.30 uur binnen van een vogelwacht, die rook en vuur zag. De brand beperkte zich toen nog tot 1 hectare, maar breidde zich al snel uit naar het dubbele.

Meerdere pelotons bestrijden brand

Brandweerkorpsen uit Noord-Brabant, Limburg en Overijssel bestrijden het vuur met meerdere pelotons. Een peloton bestaat uit vier tankautospuiten en een waterwagen. Ook is een helikopter van de luchtmacht bezig met het droppen van water boven ontoegankelijke stukken.

Het vuur breidt zich snel uit, zegt een woordvoerder van de brandweer tegen Omroep Brabant. “De Peel is een groot, ondoordringbaar gebied met veel veen. Het kost veel handwerk om ergens te komen. Tankautospuiten kunnen het gebied niet inrijden.”

De rook van de brand trekt in lichte mate over de A67, maar deze hoeft volgens de brandweer nog niet afgesloten te worden. “Naarmate de temperatuur verder oploopt, trekt de rook meer de lucht in.”

Brand vooralsnog alleen op Limburgs grondgebied

De brand in de Peel beperkt zich woensdag vooralsnog tot Limburgs grondgebied. Wel heeft de Brabantse brandweer uit voorzorg alarmfase GRIP1 afgekondigd. Dat houdt in dat de hulpdiensten intensiever gaan samenwerken.

Samen met een nationaal adviseur natuurbrandbestrijding stelt de brandweer een plan van aanpak op dat steeds twee uur vooruitkijkt.

In 2020 woedde enkele kilometers verderop in hetzelfde gebied een brand die moeilijk te bestrijden bleek. Het vuur smeulde wekenlang ondergronds en de zogeheten Peelbrand legde uiteindelijk 800 hectare natuurgebied in de as.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.