Politics

Nog geen zicht op graancorridor voor Oekraïne: Rusland exporteert graan naar Syrië


De Franse president Emmanuel Macron zegt weinig perspectief te zien in onderhandelingen met Rusland over een ”graancorridor” waarlangs Oekraïense landbouwproducten via de havenstad Odessa geëxporteerd kunnen worden. De grote havenstad was in het verleden een belangrijke exportroute, maar dit kwam stil te liggen dankzij de Russische invasie. De Russische marine houdt de Zwarte Zee bezet, en Oekraïense zeemijnen die de stad moeten beschermen maken ook civiele scheepsvaart onmogelijk.

Oekraïne was voor het conflict een grote exporteur van onder andere graan, zonnebloemolie en kunstmest. Door het stilliggen van de export ontstaan steeds grotere problemen. Met name in armere landen die veel uit Rusland en Oekraïne importeren lopen de voedselprijzen nu op. Rusland legt de schuld hiervoor bij Westerse landen. De sancties tegen het Russische bedrijfsleven maken de internationale handel onmogelijk, zegt het Kremlin. Ook zou Oekraïne zelf verantwoordelijk zijn voor de zeemijnen voor Odessa. Als het deze weg zou halen kunnen de graanschepen vertrekken. De Oekraïners zijn op hun beurt bang dat Rusland gebruik zal maken van het weghalen van de mijnen, door meer aanvallen uit te voeren op de stad.

Exportplannen

President Macron was gisteren in Kiev, samen met de leiders van Duitsland, Italië en Roemenië. Met dit laatste land werd gepraat over een mogelijke exportroute via het spoor. Een renovatie van de spoorlijn die van Odessa naar de Donau loopt, zou meer export mogelijk maken. Export via Polen is ook een optie waaraan gewerkt wordt. Hiervoor bood de Amerikaanse president Biden een paar dagen geleden aan om silo’s te bouwen waar graan tijdelijk opgeslagen kan worden. Oekraïne en de EU werken met verschillende spoorbreedtes, dus export moet eerst overgeladen worden aan de grens.

Syrië

Ondertussen wordt Rusland er ook van beschuldigd graan te stelen uit Oekraïne. Maxar Technologies, en bedrijf dat inlichtingen verzameld met satellietbeelden, bracht vandaag naar buiten dat een aantal graanschepen naar Syrië lijken te zijn gegaan. De schepen werden in juni gefotografeerd in Sebastopol, op de Krim. In mei dokten dezelfde schepen, inmiddels volgeladen met graan, aan in Syrië. De Syrische regering van Bashar al-Assad lijkt zo voedselhulp te krijgen van Rusland. Rusland en Oekraïne waren samen goed voor ongeveer een derde van de globale graanexport, en het Midden-Oosten was hier een grote afnemer van. Volgens een unie van Oekraïense landbouwbedrijven heeft Rusland sinds het begin van het conflict 600.000 ton graan gestolen uit bezet gebied.

 


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelenEuropese Commissie: Geef Oekraïne kandidaat-lidmaatschap Europese UnieFrankrijk, Italië, Duitsland en Roemenië: Oekraïne moet onmiddellijk kandidaatlidstaat EU wordenAIVD voorkwam Russische spionage bij Internationaal StrafhofZelensky ontvangt vier staatshoofden tegelijk in aanloop naar EU-topAleksej Navalny overgeplaatst naar zwaardere gevangenisPaus Franciscus: Russische invasie is bruut, maar mogelijk geprovoceerdHet aantal kernwapens neemt naar verwachting weer toe, schrijft Zweedse denktank

Duitse vlag

Duitsland naturaliseerde in 2021 driemaal zoveel Syriërs als in voorgaand jaarTurkije en Rusland houden topoverleg over Oekraïens graan en SyriëStrijdende partijen in Syrië maken zich op voor Turkse operatieLavrov moet staatsbezoek aan Servië afblazen vanwege gesloten luchtruimLitouwers zamelen geld in voor drone, producent geeft hem gratis wegHongarije wil hoofd Russisch-Orthodoxe Kerk van sanctielijstErdogan kondigt nieuwe operatie in Syrië aanDuitsland stuurt Oekraïne modernste anti-luchtsysteemGazprom levert deze zomer geen gas meer aan NederlandFranse journalist gedood bij evacuatie Oost-OekraïneOekraïense winnaars songfestival veilen prijs om drones te kopenSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close