Politics

Marion Koopmans: ‘Vaccinaties minder goed bestand tegen nieuwe omikronvarianten’


De huidige coronavaccins werken mogelijk minder goed tegen de nieuwe omikronvarianten die in Zuid-Afrika zijn ontdekt. Dat zegt viroloog Marion Koopmans bij het NPO-radioprogramma Sven Op 1. Als dit inderdaad wetenschappelijk wordt vastgesteld betekent dit mogelijk dat Nederland de boosterstrategie moet aanpassen.

Maak ons en jezelf blij, klik hier

Het gaat om de BA.4 en BA.5-variant. De ernstigere besmettelijkheid moet nog bevestigd worden met laboratorisch onderzoek en epidemiologische studie, legt Koopmans, onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uit. Maar op dit moment is te zien dat de mutaties op plekken zitten “waarvan we weten dat de antistoffen binden”, legt ze uit. “Dus de voorspelling is dat dat het geval zou kunnen zijn.”

Als dit klopt en de virussen ook Nederland bereiken – en die kans acht Koopmans groot – hangt de impact in “belangrijke mate” af van de immuniteit van de bevolking. Die is voor een deel ontstaan door de vaccinaties, en ook omdat er inmiddels veel mensen een infectie hebben doorgemaakt. “De vraag wordt: hoeveel maakt dat ontsnappen aan de immuniteit uit, gegeven de achtergrondimmuniteit in Nederland?”

‘Kan dat bescherming sneller lager wordt’

Het antwoord op die vraag verschilt erg per land, maar voor Nederland wordt verwacht dat de immuniteit die opgebouwd is door de vaccinaties langzaam maar zeker terugloopt. “We zagen eerder dat dat sneller gebeurde bij de oudsten en dus de meest kwetsbare”, zegt Koopmans. “Het zou dus kunnen zijn dat de bescherming waar je mee rekent en die meebepaalt hoe lang het goed blijft gaan, dat die sneller lager wordt.”

En dat kan weer vertaald worden naar de situatie op de intensive care-afdelingen. “We hebben nu relatief weinig ic-opnames. Er zijn nog wel wat ziekenhuisopnames, maar die verhouding is heel anders dan het eerste jaar”, zegt Koopmans. “Als dat tien procent zakt ga je ook een duidelijke stijging zien van het deel van de mensen dat met deze infectie in het ziekenhuis terecht gaan komen. En als dat slecht uitpakt, kan dat weer een flinke golf gaan geven in het najaar.”

Op dit moment neemt de circulatie van het virus af. “Maar zodra je aanwijzing krijgt voor toenemende circulatie, zou dat reden kunnen zijn dat je bijvoorbeeld sneller moet boosteren, meer moet boosteren of anders moet boosteren.”

De vele vragen over de BA.4 en BA.5 variant worden naar verwachting tussen nu en de komende weken beantwoord, zegt Koopmans.

 

TPO is geen NPO, neem dus een abonnement!

 


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelenHoreca Nederland: 15 maart moeten alle coronarestircties worden geschraptAnderhalvemetermaatregel komt officieel ten eindeMichel Reijinga van Nederland in Verzet stelt zich verkiesbaar bij landelijke verkiezingen

Omicron virus

85% Nederlanders wil af van coronamaatregelen, of tenminste versoepelen

vaccineren meisje

Meer dan 70% Nederlanders: vaccins cruciaal bij bestrijden en voorkomen pandemieën

Mark Rutte, VVD

‘We hebben leiders nodig die het dominante zorgdenken radicaal durven doorbreken’Dr. Carla Peeters – Verwijder coronadashboard van radar, herstel het hart van de samenleving

Bier

FNV Horeca roept kabinet op horeca weer te openen

Marc Bonten

OMT-lid Marc Bonten: ‘Steeds moeilijker om coronabeleid uit te leggen’Horeca wil deze week nog duidelijkheid over heropening

Booster

Helft Nederlanders moedeloos van coronamaatregelen, kan niet normaal leven

Patricia Bruijning

Kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning: ‘Nederland kan van lockdown af’Meerderheid Nederlanders wil culturele sector en horeca weer openSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close