Politics

Koerdische mensenrechtengroepering meldt meerdere doden tijdens protesten Iran


Maandag zijn in Iran twee mannen gedood tijdens protesten tegen de dood van een jonge vrouw toen zij in hechtenis was genomen door de zedenpolitie, aldus een Koerdische rechtengroep, terwijl de demonstraties naar aanleiding van het incident een derde dag aanhielden.

Lees ook: Witte Huis: ‘Iran moet verantwoording afleggen voor dood Mahsa Amini’

Mahsa Amini, 22 jaar, raakte in coma en overleed na haar arrestatie vorige week in Teheran door de zedenpolitie, die toezag op de naleving van strenge hijab-regels. Dit leidde tot demonstraties in tal van gebieden, waaronder de Koerdische regio waar zij vandaan kwam, Teheran en andere steden.

De Hengaw-rechtengroep zei dat de twee mannen werden gedood in de stad Divandarreh, een deel van de Koerdische regio van Iran waar de protesten het hevigst zijn geweest.

Ook in de Koerdische stad Saqez, zouden twee mensen zijn doodgeschoten, maar er was geen onmiddellijke officiële bevestiging van het rapport.

“Twee burgers werden gedood toen veiligheidstroepen schoten op demonstranten in Saqez,” zei Hengaw mensenrechtenorganisatie op haar Twitter-account.

Staatstelevisie zei dat een aantal demonstranten was gearresteerd, maar verwierp “enkele beweringen van doden op sociale media” door twee gewonde jongeren te tonen die ontkenden dat ze waren gedood. Hun namen waren anders dan die in Hengaw’s verslag.

Reuters kon het rapport van Hengaw niet onafhankelijk verifiëren.

“Bij de protesten van maandag in de stad Divandarreh zijn ten minste twee burgers – Fouad Qadimi en Mohsen Mohammadi – overleden nadat ze naar het Kosar ziekenhuis in Sanandaj waren gebracht en 15 anderen raakten gewond,” zei Hengaw op Twitter. Het zei niet hoe ze stierven.

Een eerder door Hengaw op Twitter geplaatste video toonde demonstranten die stenen gooiden terwijl een man kon worden gehoord die zei: “Er is een oorlog in Divandarreh. De verdomde (politie)agenten vallen aan”.

Reuters kon de authenticiteit van de video niet verifiëren.

De dood van Amini is landelijk veroordeeld, waarbij de Perzische hashtag #MahsaAmini bijna 2 miljoen vermeldingen op Twitter bereikte.

De Iraanse politie zei eerder op maandag dat haar dood een “ongelukkig incident” was en ontkende beschuldigingen van mishandeling.

De Iraanse zedenpolitie handhaaft strenge regels die sinds de Iraanse islamitische revolutie van 1979 zijn opgelegd en die voorschrijven dat vrouwen in het openbaar hun haar moeten bedekken en loszittende kleding moeten dragen.

In Washington zei een woordvoerder van het Witte Huis dat er verantwoording moet worden afgelegd voor de dood van Amini.

“De dood van Mahsa Amini na verwondingen opgelopen tijdens haar gevangenschap omdat ze een ‘ongepaste’ hijab droeg, is een ontstellende en flagrante schending van de mensenrechten”, aldus een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.