Sports

Jullie vragen beantwoord: ‘Verstappen blijft kopman van Red Bull’ | NUOnze Formule 1-verslaggever Joost Nederpelt zat maandag klaar om jullie vragen over de Grand Prix van Monaco te beantwoorden. Hieronder vind je de beste en meest gestelde vragen.

Ferrari lijkt meer overstuur te hebben, waar Max Verstappen en Charles Leclerc een voorkeur voor hebben en Red Bull onderstuur, waar Carlos Sainz en Sergio Pérez meer van houden. Volgend jaar Verstappen in Ferrari en Sainz naar Red Bull om iedereen maximaal in te zetten? Alle gekheid op een stokje: wordt er weleens de juiste coureur aangetrokken bij de karakteristiek van een auto om maximale uit de wagen te halen?

Het is als team zeker niet verkeerd om hierop te letten, al kunnen ze de rijeigenschappen van twee auto’s met een afstelling wel laten verschillen. Maar intrinsieke eigenschappen van een auto zijn natuurlijk een gevolg van het ontwerp. We zagen de afgelopen jaren bijvoorbeeld dat Verstappen een zeer scherp insturende voorkant met inderdaad wat overstuur wilde. Pierre Gasly en Alexander Albon hadden het hier lastig mee en Pérez uiteindelijk ook.

Alleen weet je nooit helemaal zeker of een coureur klikt met een auto en weet je ook niet altijd voor het seizoen hoe een auto precies zal rijden. Dus het is best lastig om de rijstijl en eigenschappen met elkaar te matchen. Dat is meer iets wat lukt als een coureur langer bij het team zit.

Mag je bij het uitrijden van de pitsstraat de gele lijn raken of niet? Met andere woorden: moet je er – om een straf te krijgen – met je band volledig overheen zijn of is aanraken genoeg?

Je mag er niet met een band overheen gaan, maar de lijn wel raken. Zodoende kwam Verstappen zondag weg zonder straf. Hij ging niet met een hele band over de lijn. Pérez raakte de band niet eens.

Is het over de lijn rijden bij het uitrijden geen straf die tijdens de race uitgedeeld moet worden?

Idealiter wel, maar straffen kunnen altijd na de race nog opgelegd worden. Dat is altijd al zo geweest in de Formule 1.

We hebben voor de tweede maal een F1-auto van Haas in tweeën zien breken tijdens een crash. De impact tijdens de crash van Mick Schumacher leek (op tv althans) een stuk minder groot, toch brak de auto doormidden. Klopt dit als je kijkt naar de regels?

Uiteindelijk is het belangrijk dat de achterkant van de auto een achterwaartse klap op kan vangen, en dat de overlevingscel waarin de coureur zit intact blijft. Ik denk wel dat de FIA gaat kijken naar dit incident, maar dat de versnellingsbak (met alles wat er aan vast zit) door een impact onder die hoek afbreekt is op zich verklaarbaar. En voor de coureur dus niet per se gevaarlijk.

Maar de FIA wil liever dat alles aan elkaar vast blijft zitten, omdat meer losse onderdelen gevaarlijk zijn voor publiek en andere deelnemers. Dus wordt vast vervolgd. Dit is overigens geen specifiek Haas-probleem, maar kan bij alle auto’s gebeuren. De versnellingsbak en motor zijn van Ferrari, en die worden dus nog vier andere auto’s op de grid gebruikt.

Wat betreft DRS; waarom was er geen tweede extra zone, en waarom duurde het zo lang voordat deze beschikbaar was? De baan leek al veel eerder droog.

Door de snelheden in Monaco heeft DRS al niet zo veel zin. In de tunnel wordt het bovendien te gevaarlijk gevonden. De wedstrijdleiding wachtte denk ik lang met het aanzetten van DRS omdat in de aanremzone naar bocht 1, waar de enige DRS-zone was, maar één droge lijn was. Auto’s hadden dan op een natte lijn moeten aanremen, en dat was gevaarlijk.

Waarom koos RB voor een agressieve strategie voor Perez maar niet Verstappen? Had Max dan niet kunnen winnen? Toch meer belang voor hem in verband met het kampioenschap.

Achteraf had Verstappen misschien kunnen winnen, maar hij had naar achter wellicht minder ruimte om een pitstop te maken. Daarnaast leek het doel van Verstappen juist om een overcut te doen, dus een ronde (of meer) langer doorrijden en dan een pitstop maken. Dat pakte niet goed uit omdat de ronden van Pérez op inters razendsnel waren.

Het verbaast me hoe vaak een pitstrategie niet het gewenste resultaat heeft (bij andere teams dan RB). Wat was de gedachte achter de pitstrategie van LeClerc, waarom kwam dat niet uit de verf en hoe moeilijk is het om dat wel goed te toen?

Leclerc reageerde te laat op Pérez’ gang naar de pits, en had eigenlijk een ronde eerder moeten stoppen. Dit had het team moeten inzien, maar hij had zelf ook kunnen melden dat het tijd werd voor inters. Hij dacht ongetwijfeld marge te hebben, met een voorsprong van zeven seconden. Maar die reed Pérez binnen een ronde dicht. Dus daar ging het al mis.

Toen Leclerc eenmaal op inters stond, werd hij nog eens een ronde lang opgehouden door achterblijver Albon. Daarna moest hij ook nog even wachten op Sainz tijdens de te krappe dubbele pitstop van Ferrari.

In zijn outlap verloor Leclerc nog tijd achter Latifi, heel kort maar net voldoende voor Verstappen om er voor te komen. Het was dus een combinatie van verkeerde inschatting en pech. Ferrari had dit kunnen voorkomen door eerder op Pérez te reageren, beter in te schatten waar de achterblijvers reden, en niet een stop te plannen met twee auto’s in een tekort tijdsbestek.

Hoe zorgde een verschil in strategie voor de zege van Red Bull?

Leclerc was al gezien nadat hij te laat reageerde op Pérez en vervolgens klem kwam te zitten achter Albon, maar Sainz had toen nog de papieren om te winnen.

Of het anders niet was gebeurd zullen we nooit weten, maar Sainz verloor in zijn outlap na zijn enige stop wat tijd achter de Williams van Latifi. Dat leek Pérez net genoeg marge te geven om te stoppen en voor Sainz weer de baan op te komen. Anders had Sainz misschien wel gewonnen.

Waarom deden ze na de crash/rode vlag weer een rolling start, terwijl het droog was?

Omdat de startlichteninstallatie kapot was gegaan door de wolkbreuk eerder. Daardoor duurde het ook lang voordat de race ook daadwerkelijk van start ging. Een staande start kon simpelweg niet, en was misschien ook niet helemaal eerlijk geweest omdat niet elke startpositie van de grid even droog was.

Is er een gerede kans dat Perez de eerste rijder wordt van Red Bull, als bijvoorbeeld Verstappen de volgende race een DNF achter zijn naam krijgt en Perez weer wint?

Nee, Verstappen is de kopman van het team. Pérez moet wel een enorme voorsprong hebben om die positie over te nemen. Red Bull wil kampioen worden en denkt daarop de beste kans te hebben met Verstappen.

Hoe groot is de kans dat we Mick Schumacher volgend jaar nog in de F1 zien?

Het hangt af van wat Ferrari wil met Schumacher, want daar staat hij eigenlijk onder contract. Dolgraag zouden ze zien dat Schumacher de man is voor de toekomst, met dezelfde kwaliteiten als zijn vader. Maar een beeld tekent zich af dat hij daar net niet goed genoeg voor is.

Als Ferrari de hoop opgeeft, is het snel gedaan met de loopbaan in de Formule 1 van Mick Schumacher.

Mag men als men denkt dat de race ingekort wordt ook brandstof verwijderen?

De teams zouden dit graag willen, maar zo ver ik weet mag dit niet.

Is er een daadwerkelijk verschil in de tunnel, qua natheid/banden? Als in, hebben ze last van dat het daar droger is, of dat het langer duurt om op te drogen?

Het enige water dat mee wordt genomen in de tunnel komt van de banden. Dus na een lange regenrace, ontstaat er vaak wel een nat spoor. Maar in de situatie als zondag is de tunnel normaal gesproken ook weer als eerste droog. Omdat het maar één bocht is kan dit niet zo veel kwaad voor de banden.

Waarom was er een vaste eindtijd van 18:00?

De race begon om drie uur. Reglementair is er vastgelegd dat de race maar twee uur mag duren, plus een uur voor eventuele uitstel. Dus zo kwam men op de tijd van 18.00 uur.

Waarom moest Alonso van het team zo traag rijden?

Dat leek een strategische keuze van Alonso, dan wel om Esteban Ocon aan te laten sluiten achter Hamilton, of om zuinig te doen met zijn mediumbanden. Daarmee moest hij namelijk het einde halen. In de slotfase zag je Alonso wegrijden bij Hamilton, dus het bandensparen had blijkbaar gewerkt. Andere coureurs op mediumbanden kregen juist last van graining, zoals Pérez vooraan.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.