Politics

Italiaanse verkiezingen 25 september: conservatief rechts blok stevent af op winst


ROME, 9 september (Reuters) – Het rechtse blok van Italië is op weg naar een duidelijke meerderheid in beide kamers van het parlement bij de verkiezingen van deze maand, volgens studies op basis van de laatste opiniepeilingen voordat een verbod op de publicatie van deze peilingen op zaterdag ingaat.

De conservatief-rechtse Broeders van Italië, die de conservatieve alliantie domineert, zal de grootste partij zijn bij de verkiezingen op 25 september, volgens de laatste peilingen die laten zien dat zij haar voorsprong op de centrum-linkse Democratische Partij (PD) heeft vergroot.

Volgens een studie van de denktank Cattaneo Institute, die gebaseerd is op opiniepeilingen die tot 31 augustus zijn gehouden, zou het conservatieve blok ten minste 258 van de 400 wetgevers in de Kamer van Afgevaardigden kunnen kiezen en 131 van de 200 in de Senaat.

De studie schatte de kans dat de alliantie, waarin de Broeders van Italië van Giorgia Meloni geflankeerd wordt door de Lega van Matteo Salvini en Forza Italia van Silvio Berlusconi, in beide kamers een absolute meerderheid zou behalen, op 91,5%.

Volgens de studie zou centrum-links onder leiding van Enrico Letta’s PD 88 wetgevers in de Tweede Kamer en 44 in de Senaat kiezen, terwijl de rest van de zetels zou worden verdeeld onder partijen buiten deze grote blokken.

De Italiaanse kieswet bevoordeelt partijen die brede allianties vormen, waardoor het voordeel van het rechtse blok ten opzichte van zijn meer verdeelde centrum-linkse rivalen wordt vergroot.

Meloni’s partij scoort beter dan de Lega en Forza Italia samen, wat haar in een sterke positie plaatst om de eerste vrouwelijke premier van Italië te worden.

Subtiele verschuivingen

De volgende regeringscoalitie lijkt zo goed als zeker, maar uit opiniepeilingen blijkt dat de steun voor de afzonderlijke partijen de afgelopen week is beginnen te verschuiven na een lange periode van stabiliteit, waarbij Broeders van Italië stijgt en de PD daalt.

Tegelijkertijd heeft de links georiënteerde, ongebonden 5 sterrenbeweging onder leiding van voormalig premier Giuseppe Conte in de drie meest recente peilingen de Lega voorbijgestoken en is daarmee de op twee na populairste partij geworden.

De laatste peiling, uitgevoerd door het bureau Ipsos en gepubliceerd in het dagblad Corriere della Sera op vrijdag, zette de Broeders van Italië op 25,1%, de PD op 20,5%, 5 sterrenbeweging op 14,5% en de Lega op 12,5%.

Na jaren van interne strijd hadden veel analisten voorspeld dat 5 sterrenbeweging op korte termijn zou verdwijnen, maar Conte heeft de voormalige protestpartij een duidelijker linkse identiteit gegeven en opiniepeilers zeggen dat de partij nu kiezers aantrekt ten koste van de PD.

Volgens de studie van het Cattaneo Instituut zou 5 sterrenbeweging nog steeds ongeveer 28 zetels in het Lagerhuis en 15 in de Senaat krijgen.

De andere belangrijke groepering buiten de belangrijkste allianties, de door de voormalige zakenman Carlo Calenda geleide centristische partij Action, boekt geleidelijk vooruitgang in de peilingen, maar volgens weinig peilingen zou zij niet meer dan 7% van de kiezers achter zich krijgen.

Daarmee zou zij ongeveer 15 afgevaardigden in het Lagerhuis en slechts vier senatoren kunnen kiezen, zo schatte het Cattaneo Instituut.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.