Politics

Horeca Nederland: Kabinet, verhoog lasten voor ondernemers niet!


Het nieuwe kabinet heeft een groot gat te dichten in de voorjaarsnota en kijkt hierbij onder andere nadrukkelijk naar het extra belasten van ondernemers. Een voor de horeca heel slecht plan, aangezien ondernemers nog volop aan het herstellen zijn van de schade ten gevolge van de coronacrisis. Dit betekent dat horecaondernemers iedere cent aan omzet die ze in 2022 maken, keihard nodig hebben om de belastingschuld en andere schulden af te lossen en om weer vet op de botten te krijgen om te investeren.

Lastenverzwaring werkt averechts; er moeten juist oplossingen komen voor de enorme schuldenberg. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept het kabinet daarom op om de lasten voor ondernemers niet te verhogen en in ieder geval de door corona getroffen sectoren zoals de horeca te ontzien.

Horecaondernemers moeten geholpen worden met schuldenproblematiek, zwaarder belasten, bijvoorbeeld middels de VPB, werkt averechts

Het kabinet heeft grote financiële uitdagingen en wil hierbij de gewone burger zoveel mogelijk ontzien vanwege de hoge inflatie. Daarom wordt er nadrukkelijk gekeken naar het extra belasten van ondernemers. Bijvoorbeeld via de winstbelasting voor met name mkb-ondernemers of via box 2, waar ondernemers met een bv belasting betalen over hun aanmerkelijk belang. Ondanks dat gasten na corona weer terugkeren naar de horeca, hinderen de forse coronaschulden, ingrijpende gevolgen van de oorlog in Oekraïne, het personeelsgebrek en de fors stijgende inkoopprijzen het herstel.

De meeste horecaondernemers kampen met grote cashflowproblemen en vechten voor hun voortbestaan; er is weinig geld om te investeren en onvoldoende omzet om betalingsachterstanden in te lopen. De hoge inflatie, personeelstekorten en de stijgende energieprijzen, dwingen ondernemers juist tot innovatie en reorganisatie en daarvoor geldt dat ze moeten kunnen investeren; iets wat door eventuele lastenverzwaringen onmogelijk wordt gemaakt.

Ontzie door corona getroffen sectoren

KHN vroeg al meerdere malen aandacht voor de financiële positie van horecaondernemers en wat er nodig is voor duurzaam herstel. Denk hierbij aan onder andere schuldsanering, een investerings-/transitiefonds en een stoppersregeling voor ondernemers die door de coronamaatregelen gedwongen worden te stoppen. De door corona zwaar getroffen sectoren zoals de horeca moeten juist financieel gestut worden in plaats van zwaarder belast. Er staan de komende maanden meerdere corona(steun)debatten op de agenda van de Tweede Kamer, waarbij KHN hiervoor aandacht zal vragen.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen:

“Het kan niet zo zijn dat het begrotingsprobleem van het kabinet opnieuw bij ondernemers wordt neergelegd die nog volop moeten herstellen van de gevolgen van de coronacrisis. KHN roept het kabinet daarom op om de lasten voor ondernemers niet te verhogen en in ieder geval de door corona zwaar getroffen sectoren zoals de horeca te ontzien. Er moet juist ruimte komen voor duurzaam economisch herstel middels maatwerk en hierover gaan we graag met de betrokken bewindspersonen in gesprek.”

 

KHN

 

TPO is geen horeca maar heeft net als de horeca inkomsten nodig, klik daarom hier (wat rijmt op bier)

 

 


Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen‘Horeca kan veilig en verantwoord open’Horeca wil deze week nog duidelijkheid over heropening

Bier

Horeca Nederland: ‘Horeca is essentieel en komt in actie, het is een kwestie van overleven’Postercampagne Koninklijke Horeca Nederland: ‘Winkels open = horeca open’

Jacco Vonhof

MKB Nederland: ‘Versoepelingen horeca en cultuur liggen nog altijd op tafel bij minister’BRIEFJE VAN JAN – Aan Sanne Wallis de Vries

Bier

Horecaroutekaart – ‘Horeca is klaar voor verantwoorde heropening’

Witte wijn op terras horeca

Harde lockdown klap voor horeca, compensatie en exitstrategie noodzakelijk

Witte wijn op terras horeca

Horeca feitelijk platgelegd door nieuwe maatregelen, steun is noodzakelijkVoor horeca absoluut géén sprake van ‘milde’ lockdownWybren van Haga – Koppel werklozen aan de om personeel schreeuwende horecaOndernemers massaal kapot gemaakt door NOW-toeslagenaffaire, soort van belastingdiensthorror IIKHN: Symboolpolitiek maakt van Nederlandse horeca een bloedbadHoreca nog jaren geteisterd door gevolgen coronacrisisHet wordt een Eenzame Kerst: geen versoepelingen, nauwelijks visiteSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close