Politics

Herman Brusselmans – De Volkskrant weigert om m’n mail te beantwoorden


Ik stuurde een mail naar De Volkskrant die luidde: ‘Beste redactie, het is me als trouwe lezer van De Volkskrant gaandeweg opgevallen dat jullie als columnisten een stelletje miserabele sukkels emplooi geven. Zouden jullie, bij wijze van uitzondering, niet een column willen geven aan iemand die in Vlaanderen al 35 jaar de columnistiek naar z’n hand zet? Ik kan schrijven over alles, ook over huisdieren, Lucas Rijneveld en hoe het eigenlijk verder moet met de Donbas. Ik hoor wel of jullie geïnteresseerd zijn. Vrgr, Herman Brusselmans (1957, winnaar van de Yang-prijs 1984).’

Lees ook: Herman Brusselmans – ‘Volkskrant recenseert nooit meer boek van mij, kan ik met zekerheid zeggen’

Denk je dat ik iets gehoord heb? Vergeet het. De Volkskrant wil allicht haar bende slechtschrijvende columnisten in dienst houden, in plaats van hen met een serieuze trap tegen hun uitgezakte reet door het gat van de deur te schoppen, en hen te vervangen door mij en een paar anderen van een groot kaliber, bijvoorbeeld Stefano Keizers, Saskia Noort of Jort Kelder.

Word lid van iets leuks!

Maar nee hoor, we zullen te wijten aan De Volkskrant blijvend bestookt worden met columns die beroerd zijn gestileerd, die naar vorm en inhoud compleet noppes zijn, en waarvan de auteurs onbekend, onbemind, en onbenullig zijn.

Neem nu Sjaan Overdek, een 56-jarige columniste van De Volkskrant, die alleen maar kan zeiken over het feminisme, die vindt dat het malafide Me Too niet ver genoeg gaat, en die ervoor  pleit dat vrouwen hun oksels niet meer scheren, en hun benen niet meer, en hun kut niet meer, nee hoor, zeker de kut niet kaalscheren want dat zou mannen wel eens kunnen opwinden.

En dan is er de columnist Ruud van Doorenbosch, die in z’n column de politiek bespreekt, en die zodanig in de ban is van het linkse gedachtengoed dat Mao vergeleken met hem een rechtse rakker is. Hij wil dat alle arbeiders evenveel verdienen als hun baas, dat de macht van de vakbonden moet uitgebreid worden, en dat er een standbeeld moet komen van Fidel Castro op de markt van Spijkenisse. Wat de link is tussen Fidel Castro en Spijkenisse, dat vermeldt Van Doorenbosch niet, maar ja, hij is dan ook zo zot als een gedeukte paraplubak, en net daarom mag hij in dienst blijven van De Volkskrant.

Nog zotter is de columniste Teut De Dompelaere, die over wetenschap schrijft. Volgens haar is de zwaartekracht zwaar overschat, zal de maan binnenkort overgenomen worden door de CIA, en heeft Einstein al z’n theorieën gestolen van een magiër die in de veertiende eeuw leefde werkte in een grot in Zaandam, die nu niet meer bestaat omdat er een Albert Heijn-filiaal is bovengebouwd. De Dompelaere krijgt vier keer per week psychische begeleiding, die wordt betaald door De Volkskrant. En dan zou men er nog van opkijken dat die hele Volkskrant zwaar in de financiële problemen zit.

Minder van die problemen zou De Volkrant ondervinden als ze betere columnisten in dienst neemt, daardoor meer abonnees krijgt en meer losse nummers verkoopt, en bovendien eindelijk door de ontwikkelde krantenlezer ernstig zou worden genomen. Als je mijn naam in zo’n krant ziet staan, denk je meteen: ‘Aha, dat wordt genieten geblazen van een doorwrochte, literaire, en amusante column, waar we nog iets van bijleren ook.’

Maar ja, De Volkskrant weigert om m’n mail te beantwoorden, zodat ik ‘m vandaag of morgen zal sturen naar Het Parool, Het Algemeen Dagblad en het NRC. Ten minste een van die vodden moet toch zitten wachten op de beste columnist uit het taalgebied? Stefano Keizers, Saskia Noort en Jort Kelder kunnen ze er zo goed als gratis bijkrijgen.

Verder klaag ik niet, want ik heb al een column bij The Post Online, tot wederzijdse tevredenheid.

 

Lees ook van Herman Brusselmans:

Vlaamse of Nederlandse schrijvers: flikkers, lelijke wijven, joodse nitwits, non-binaire hermafrodieten
‘Woorden als ‘neger’ en ‘Lucas Rijneveld met haar kleine testikels’
‘Volkskrant recenseert nooit meer boek van mij, kan ik met zekerheid zeggen’

 

 Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.