Politics

Heel Nederland aan de naald: Overheid start campagne voor herhaalprik Covid-19 en vaccinatie apenpokken


Het RIVM begint in de tweede helft van september met het uitnodigen van risicogroepen voor een ”herhaalprik” voor het coronavirus. De nieuwe vaccinatieronde begint met mensen die een verhoogd risico lopen om ernstig ziek te worden van het virus. Ook mensen die jonger zijn dan 60 jaar, en jaarlijks een uitnodiging krijgen voor de griepprik, zullen een uitnodiging krijgen om de prik te halen bij de GGD. Als deze groep uitgenodigd is, kan iedereen van boven de 12 op afspraak een herhaalprik krijgen voor Covid-19. Volgens minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid is de vaccinatieronde vooral nodig om ernstig leed bij risicogroepen te voorkomen, maar ligt de piek van de coronacrisis wel achter ons.

Naast de vaccinatie tegen het coronavirus, loopt er sinds begin deze week ook een vaccinatieprogramma tegen apenpokken. Mensen in de risicogroepen kunnen een uitnodiging krijgen van de GGD. Er komt ook nog een landelijke informatielijn voor vragen over het virus en de vaccinatie. Net als bij Covid doet de GGD bij meldingen van apenpokken bron- en contactonderzoek. Eventueel besmette mensen wordt dus gevraagd om hun (intieme) contacten te onthouden.

De Wereldgezondheidsorganisatie, die overigens nog steeds geen nieuwe naam voor apenpokken heeft bedacht, heeft de uitbraak begin deze week een ”global health emergency” genoemd. De baas van het WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft volgens de Guardian gezegd dat het bij 98 procent van de gevallen sinds mei gaat om homoseksuele, biseksuele, of andere mannen die seks hebben met mannen. Hij roept deze risicogroepen nu op om vooral veilig te vrijen, en voorlopig het aantal seksuele contacten te verminderen. Wereldwijd zijn er meer dan 19.000 gevallen van apenpokken gemeld in 75 landen. Alleen in Afrika, waar mensen apenpokken vooral oplopen via contact met wilde dieren, zijn doden gemeld.

 


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelenWHO wil apenpokken andere naam geven vanwege racismeLanden beginnen met inenten tegen apenpokkenWereldwijd verdrievoudiging apenpokken in week tijd, WHO verwacht geen pandemieJapan ontvangt weer buitenlanders voor familiebezoek, test toerisme uit

omicron covid 19 virus corona

WHO: Tweederde van de wereldbevolking heeft covid-immuniteitIsolatie volgens experts beste wapen tegen apenpokkenRIVM: inmiddels meerdere gevallen van apenpokken in NederlandApenpokkenuitbraak verspreidt zich, RIVM onderzoekt mogelijke gevallen in NederlandLonden heeft te maken met apenpokkenuitbraakNoord-Korea kampt met Covid, plant rakettestNoord Korea gaat lockdown in vanwege eerste coronauitbraakSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.