Sports

‘FC Utrecht-klootzakken’ aangepakt na racisme: ‘Sneu hoopje ellende’11:45 – Sjoerd Mossou heeft in zijn column voor het Algemeen Dagblad uitgehaald naar de FC Utrecht-supporters die oerwoudgeluiden maakten richting Brian Brobbey. Het gebeurde toen de aanvaller van Ajax zondagmiddag een doelpunt had gemaakt in de Galgenwaard. ‘Klootzakken’, noemt de journalist ze.

'FC Utrecht-klootzakken' aangepakt na racisme: 'Sneu hoopje ellende'


Maak deze avond spannender en leuker: zet in op een voetbalwedstrijd en krijg bij je eerste storting tot €50,00 extra als welkomstbonus bij Jacks.nl!
Wat kost gokken jou? Stop op tijd, 18+

‘Van alle geluiden die je in een voetbalstadion kunt maken, is dat van een aap vermoedelijk het meest denigrerend en het meest weerzinwekkend, omdat het bedoeld is te ontmenselijken. Een treffender vorm van racisme bestaat haast niet’, schrijft de journalist, die keihard is: ‘Wie apengeluiden uitbraakt richting een mens van kleur is zo zonder moraal, dat hij onherroepelijk deel uitmaakt van de onderkant van de samenleving, van het uitschot, van het laagste van het laagste.’

Brobbey liet zondagmiddag weten dat de apengeluiden hem niets deden. Het zorgde voor verbazing, schrijft Mossou, omdat zulke incidenten vaak tot woede leiden bij spelers. ‘Nonchalance is wel het laatste wat we kunnen gebruiken als het om racisme gaat, maar wat Brobbey deed, had goedbeschouwd niets te maken met onverschilligheid. Hij tilde zich zo hoog boven het uitschot, dat het tuig vanzelf kromp tot een sneu hoopje ellende’, aldus de schrijver.

‘Brobbey deed wat meer mensen zouden moeten doen, op gezette tijden: rustig en immuun blijven. Achteloos neerkijken op het gepeupel. Vooral niét proberen te duiden, of verklaringen te zoeken. Niet terugschoppen, niet het gevecht zoeken, zelfs niet veroordelen, maar onaantastbaar doorgaan met waar je gebleven was’, vervolgt Mossou, die een duidelijke opdracht heeft voor de club uit de Domstad: ‘Aan FC Utrecht de plicht om de klootzakken eindelijk uit zijn stadion te bannen, geholpen door de KNVB en hopelijk de politie.’

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.