Politics

Condoleances stromen binnen voor Michail Gorbatsjov


Verschillende wereldleiders delen vandaag hun condoleances en reacties voor de dinsdag overleden Michail Gorbatsjov. De Russische president Vladimir Poetin heeft volgens Kremlinwoordvoerder Dmitry Peskov zijn ”diepste condoleances” aangeboden, en zal deze via een formeel telegram naar de familie en nabestaanden sturen.

De Amerikaanse president Joe Biden prijst Gorbatsjov in een statement om zijn werk voor vrede en wederzijdse reductie van de kernwapenarsenalen. Biden spreekt van een ”zeldzaam leider” en biedt zijn condoleances aan voor diens ”familie en vrienden, en aan iedereen op aarde die profijt heeft gehad van zijn geloof in een betere wereld”.

Oekraïne lijkt radiostilte in acht te nemen over het overlijden. Zowel president Zelensky, Buitenlandminister Kuleba, en Defensieminister Reznikov zijn te druk bezig met Poetins poging om Gorbatsjovs laatste daden als Sovjetleider terug te draaien.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz noemt Gorbatsjov ”een moedig hervormer” en zegt ”wij Duitsers zijn hem veel verschuldigd”. Scholz benadrukt ook dat Gorbatsjov is gestorven in een tijd waarin Rusland nieuwe loopgraven en grenzen door Europa probeert te trekken.

De Franse president Emmanuel Macron noemt Gorbatsjov ”een man van vrede wiens keuzes de Russen de weg naar vrijheid hebben geopend”.

Volgens premier Rutte was Gorbatsjov ”een moedig hervormer met immense invloed op de geschiedenis”.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guteres zegt ”diep bedroefd” te zijn over het nieuws. Gorbatsjov was volgens hem als staatsman ”één uit duizenden”.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.