Entertainment

Članovi Sinodalnog puta izglasali kontroverzan dokument, osnivaju Vijeće koje će nadgledati rad Crkve u Njemačkoj


Trajno Sinodalno vijeće djelovalo bi kao “savjetodavno tijelo koje donosi odluke o ključnim zbivanjima u Crkvi i društvu”. Također, “donosilo bi ključne odluke od iznad-biskupijskog značaja po pitanju pastoralnog planiranja, budućnosti te proračunskih pitanja Crkve o kojima se ne odlučuje na biskupijskoj razini”, navodi dokument.

Kao i mnogi drugi prijedlozi Sinodalnog puta, i ovaj je naišao na žestoke kritike.

Tako je u lipnju ove godine kardinal Walter Kasper izjavio kako u Crkvi, s obzirom na njenu povijest i teologiju, ne može postojati “Sinodalno vijeće”.

“Sinode se ne može institucionalnim putem učiniti trajnima. Tradicija Crkve ne poznaje sinodalnu crkvenu vladu. Sinodalno vrhovno vijeće, kako ga se sada zamišlja, nema temelja u cijeloj povijesti zakona. To ne bi bila obnova, već nečuvena inovacija”, poručio je kardinal, inače predsjednik emeritus Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana te čovjek čije su teološka promišljanja, smatra se, bliska papi Franji.

Kasper je dodao kako je njemački proces izazvao usporedbe s komunističkim strukturama u SSSR-u: “Jedan politolog, ne teolog, nedavno je, možda malo grubo, istaknuo to, usporedivši Sinodalno vijeće s Vrhovnim sovjetom.”

“Sovjet je stara ruska riječ koja ima isto značenje kao ono što mi zovemo Rat, tj. vijeće na njemačkom. Takav Vrhovni sovjet u Crkvi očito ne bi bio dobra ideja. Sličan sustav vijeća nije kršćanska zamisao, već nešto što dolazi od potpuno drugog duha ili ne-duha.”

Njemački prelat također je upozorio da bi to “ugušilo slobodu Duha, koji puše gdje i kad hoće, te uništilo strukturu koju je Krist želio za svoju Crkvu”.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.