Politics

CIDI: 36% stijging antisemitische incidenten in 2021


Een ”trendmatige stijging van het aantal antisemitische incidenten.” Zo vat CIDI-directeur Hanna Luden de bevindingen samen van de jaarlijkse Monitor Antisemitische Incidenten. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël publiceert vandaag het rapport over antisemitisme in 2021. De onderzoekers concluderen dat er niet alleen sprake is van een stijging in het aantal, maar ook in een verspreiding van de incidenten gedurende de coronacrisis.

Het CIDI telde vorig jaar 183 incidenten in Nederland, variërend van pestgedrag op scholen tot fysieke agressie op straat en vandalisme. Volgens het rapport waren er ook vorig jaar duidelijke pieken te zien in periodes van spanning tussen Israël en de Palestijnen, omdat veel mensen het onderscheid niet kunnen maken tussen Joden in de diaspora en de Israëlische staat. Zo werden Joodse monumenten en begraafplaatsen beklad met pro-Palestijnse leuzen. Ook wijst de organisatie op het misbruik van holocaustvergelijkingen bij coronademonstraties.

In het rapport worden een aantal politieke partijen genoemd. Zo worden Bij1 en Denk bekritiseerd voor het onvoldoende willen meewerken aan maatregelen tegen antisemitisme, en wordt een deel van het rapport gewijd aan de rechtszaak die het CIDI met een aantal organisaties van holocaustoverlevenden aanspande tegen Thierry Baudet.

Het CIDI bepleit dat de geschiedenis van antisemitisme als apart onderwerp in het geschiedeniscurriculum op wordt genomen, en dat de Holocaust een vast eindexamenonderwerp moet worden. Politieagenten moeten beter getraind worden om antisemitisme te herkennen, en meer middelen en bevoegdheden krijgen om achter incidenten aan te gaan. Ook moet online haat zaaien beter tegengegaan worden. De organisatie stelt ook voor dat voetbalclubs gebruikmaken van ”slimme camera’s” met geluidsherkenning om antisemitische spreekkoren tegen te gaan.

Het gehele rapport is hier te lezen.


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen

peter pannekoek

BRIEFJE VAN JAN – Aan Peter PannekoekAkiva van Koningsveld – De Vlaggenmars in Jeruzalem doet er toe

TPO+

Bassiehof – Het klonk als gaybar maar ‘khaybar’ betekent dus iets anders‘Antisemitisme van haathordes houdt bekende aanklagers van racisme in NL niet wakker’CIDI: Kamerleden zo snel als mogelijk op werkbezoek naar AuschwitzCIDI: Wybren van Haga (FvD) verspreidt opnieuw antisemitisch nepnieuwsOmstreden kandidaat-Kamerlid GroenLinks baalt van deelnemen aan antisemitische demonstratieJoost Eerdmans bevestigt dat Thierry Baudet ontluisterend antisemitisch tekeergingRichard de Mos – Op de Dag tegen Fascisme en Antisemitisme moeten we waakzaamheid omzetten in dadenOud-Labourleider Jeremy Corbyn geschorst na ontkenning van antisemitisme binnen zijn partijBoek ‘Hitlers diamanten’ definitief uit de handel en het komt ook niet meer terugBol.com haalt antisemitisch boek ‘Hitlers diamanten’ uit assortiment

TPO+

Het boek ‘Hitlers diamanten’ is antisemitisch geraaskalSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close