Politics

Chris Aalberts – Socialistisch Rotterdam maakt ruzie omwille van de eenheid 


In de week na kerst is er nauwelijks politiek nieuws en daar maken de socialisten in Rotterdam slim gebruik van. Ze lanceerden maandag de nieuwe partij Socialisten 010. De oprichting is het directe gevolg van de interne onrust bij de SP, die in Rotterdam onlangs tot een hoogtepunt kwam. Rond het middaguur is een persbijeenkomst waar naast uw verslaggever ook journalisten van de NOS, Trouw en het Algemeen Dagblad acte de presence geven. Niet slecht voor een lokale splinterpartij.

Doneer aan TPO

Waarom Socialisten 010 op aarde is, is een lang verhaal. Voorzitter Tijs Hardam staat de pers te woord en probeert uit te leggen waarom men voor zichzelf is begonnen. Het verhaal wordt samengevat op vier slides met een heleboel details. Samenvatting: de SP is een verschrikkelijke partij om bij aangesloten te zijn. Het probleem ligt nogal voor de hand: behalve de 1500 leden en ex-leden van de Rotterdamse SP interesseert dit niemand wat.

De komst van Socialisten 010 heeft puur interne redenen: de SP royeerde allerlei actieve leden, die daardoor politiek dakloos werden. In Rotterdam vonden de strijdmakkers dit niet te verteren en daarom splitst de top van de Rotterdamse SP zich nu af: zowel het oude afdelingsbestuur als de oude raadsfractie gaan op in de nieuwe partij. Er blijft een SP-afdeling met honderden leden achter, maar niemand weet hoe het daarmee verder gaat. Daar wordt nog over vergaderd.

Levensvatbaar?

Zo is de lancering van Socialisten 010 halfslachtig want of de nieuwe partij echt levensvatbaar is, blijft onduidelijk. Sommige SP’ers staan aan de kant van de vertrokken leden, maar zijn toch SP-lid gebleven. Zij ondersteunen Socialisten 010 niet openlijk omdat de SP ze dan waarschijnlijk alsnog royeert. Ze proberen alsnog tot een oplossing met de SP te komen, maar dat lijkt met het lanceren van deze afsplitspartij onmogelijk. SP-leden kunnen nu zien welk alternatief ze hebben, legt Hardam uit.

Het inhoudelijke verschil tussen de SP en Socialisten 010 blijft bij deze bijeenkomst onduidelijk. Er wordt nog gewerkt aan een concept-verkiezingsprogramma en daarover gaan de leden – die er nu nog niet echt zijn – vergaderen. Socialisten 010 wil in ieder geval een andere koers op punten als preventief fouilleren, algoritmes en coöperatief wonen. De SP en Socialisten 010 moeten voldoende verschillen, is het idee. De Kieswijzer moet de twee partijen wel uit elkaar kunnen houden.

De SP doet in Rotterdam misschien wel helemaal niet meer mee, denken de initiatiefnemers. Nadat onlangs de SP-lijsttrekker werd geroyeerd werden alle andere SP-kandidaten gebeld met de vraag of ze op de kandidatenlijst willen blijven staan, maar dan onder een andere lijsttrekker. Meerdere kandidaten hebben daar geen antwoord op gegeven, horen we. De suggestie is dat die kandidaten nu naar Socialisten 010 zullen overstappen, maar namen horen we niet.

Doet de SP mee?

Wat Socialisten 010 betreft doet de Rotterdamse SP helemaal niet meer mee aan de raadsverkiezingen. De partij moet haar verlies nemen, zegt Hardam. Een journalist wil weten of het niet andersom is: de SP heeft een landelijke partijlijn bepaald en de afvallige SP’ers van Socialisten 010 hebben die strijd gewoon verloren. Hardam is het daar niet mee eens, want de SP is volgens hem intern ondemocratisch. Toch is dit wederom geen reden voor Rotterdammers om Socialisten 010 te prefereren boven de SP.

Hardam wil met Socialisten 010 Rotterdamse socialisten verenigen, maar dat levert al meteen sceptische reacties op. Er is sprake van versplintering en dat is geen manier om mensen te verenigen. We horen Hardam zeggen dat de SP in Rotterdam door het wegsturen van actieve leden sowieso een probleem heeft. Een echt bestuur is er niet meer en de meest actieve leden zijn er sowieso ook weg, dus flyeren is al een probleem, laat staan een hele verkiezingscampagne.

Het zit net even anders: Socialisten 010 hoopt vooral dat de SP niet meer meedoet. Dan kan iedereen zich alsnog bij de nieuwe partij aansluiten. Het zou weleens anders kunnen gaan: de SP vindt in Rotterdam een handvol nieuwe mensen en heeft bij de campagne een voordeel vanwege het landelijk bekende merk. Dan kwijnt Socialisten 010 weg. Of erger: Socialisten 010 slaat wel een deuk in een pakje boter en decimeert de SP, maar haalt ook zelf de kiesdrempel niet. Dan is er geen socialistisch raadslid meer over.

 

Lees ook van Chris Aalberts:

Extremistisch JFvD-blaadje maken? In Nederland kan dat met subsidie
Waarom moesten tientallen actieve SP’ers het veld ruimen? 
FvD-raadsleden krijgen snel spijt van hun politieke avontuur 

 

 

 

 Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.