Politics

Chris Aalberts – Poging radicaal rechtse studenten mainstream te lijken hopeloos mislukt 


Tijdens de lockdown krijgen studenten alleen nog online college. Wat twee jaar geleden nog bekend stond als innovatief onderwijs vindt vrijwel iedereen inmiddels een nachtmerrie. Verontrustende cijfers over de geestelijke gezondheid van studenten stapelen zich op. De studentenbonden houden zich opvallend stil. Grote landelijke studentendemonstraties: ho maar. Het biedt radicaal rechtse studenten, corona-critici en JFvD’ers een prachtige kans om zichzelf te profileren.

Doneer aan TPO

Onlangs verenigden studenten zich in het gelegenheidscollectief ‘Studenten voor Open Onderwijs’. Deze onbekende organisatie demonstreert zaterdag op de Dam. Er is onmiskenbaar een verband met de rechterkant van het politieke spectrum: de sprekers zijn onder andere anti-corona-activiste Raisa Blommestijn, oud-Op1-presentatrice Talitha Muusse en anti-lockdown-actievoerder en Baudet-fan Marijn Rinck. Niet echt een afspiegeling van de Nederlandse jongeren, zeg maar.

‘Studenten voor Open Onderwijs’ organiseerde begin december al een slecht bezochte demonstratie in Den Haag. Toen was er nog geen lockdown, maar wel de dreiging van de corona-toegangspas aan hogescholen en universiteiten. Raad eens wie toen het woord voerde? Iem Al Biyati, fractiemedewerker van FvD en tegenwoordig ook voorzitter van JFVD. Haar voorganger, Kamerlid Freek Jansen, kwam langs om de studenten te steunen. Ongehoord Nederland kwam er verslag van doen.

Lekker schimmig doen

De organisatie heeft een website met een manifest dat inmiddels een paar duizend keer is ondertekend. Nergens zijn de namen van de initiatiefnemers te vinden en nergens enige indicatie van hoe dit initiatief in elkaar steekt. Het manifest gaat alleen over het doel van de eerdere demonstratie, namelijk geen QR-pas in het hoger onderwijs, terwijl dezelfde organisatie nu opeens een veel breder doel heeft omarmd. Mede-organisator ‘Bovenwijsbond’ is net zo schimmig en alleen tegen de QR-pas.

Als deze organisatie zichzelf op de eigen website niet eens kan introduceren, is een veilige aanname dat sprekers bij demonstraties illustreren waar deze club voor staat: JFvD’ers, anti-coronapas-activisten en wappies. Ergens hebben ze wel realiteitszin: ze weten dat ze geen groot publiek trekken. Daarom benaderde men voor zaterdag politieke jongerenorganisaties. Probleem: deze zijn te professioneel en willen weten wie ‘Studenten voor Open Onderwijs’ zijn. Daar kwam geen antwoord op.

Nu is er een poster met de aankondiging dat ‘bijna alle politieke jongerenpartijen’ aanstaande zaterdag van de partij zijn. Die van SGP, VVD, D66, CDA en ChristenUnie zullen er zeker niet zijn. Ook de voormalige SP-jongeren komen niet. De kans dat de jongerenorganisaties van PvdD, PvdA, Bij1 en GroenLinks wel zin hebben om met Baudet-fans te demonstreren is minimaal. Tot dusver pusht geen enkele jongerenorganisatie deze demonstratie. De poging van de Baudet-fans om mainstream te lijken is al met al mislukt.

Daarom een waarschuwing aan alle studenten die oprecht bezorgd zijn over de onderwijslockdown: als je zaterdag naar de Dam gaat, is de kans groot dat je tussen radicaal rechts gespuis staat.

 

Lees meer van Chris Aalberts:

Bij FvD is rancune een essentiële drijfveer geworden 
Tanja Nijmeijer is nog niet aan zelfreflectie toegekomen
Socialistisch Rotterdam maakt ruzie omwille van de eenheid 

 

 

 

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close