Politics

Burgemeesters verliezen steeds meer grip op inmenging criminelen in bovenwereld


Burgemeesters maken zich grote zorgen over ondermijning in hun eigen gemeente. Uit onderzoek van EenVandaag blijkt dat weinig van hen nog grip hebben op de inmenging van criminelen in de bovenwereld en dat ze te weinig middelen hebben om de strijd te voeren. In die strijd zijn zij regelmatig zelf mikpunt.

EenVandaag ondervroeg in samenwerking met het Nederlands Genootschap van Burgemeesters 113 van de 344 burgemeesters over ervaringen in hun gemeente. Acht op de tien van de ondervraagde burgemeesters zeggen zeker te weten dat daar ondermijning voorkomt. Nog eens 16 procent weet het niet zeker maar heeft daar wel aanwijzingen voor.

Lees hier hoe vaak ambtenaren, raadsleden en wethouders volgens burgemeesters onder druk zijn gezet

Bedreigingen

Burgemeesters ondervinden de druk van criminelen geregeld zelf aan den lijve. Ruim vier op de tien zijn in hun functie minstens een keer bedreigd door criminelen. Drie op de tien maken zorgen over concrete acties die hun veiligheid en die van hun gezin aantasten.

Hoewel de impact van ondermijning voor burgemeesters duidelijk voelbaar is, is de omvang voor velen nog onduidelijk. Vier op de tien ondervraagden zeggen daar slecht zicht op te hebben. Van grip is nog minder sprake: slechts drie op de tien burgemeesters die het onderzoek invulden, zeggen nog vat te hebben op ondermijning in hun gemeente.

Lees hier hoeveel burgemeesters onvoldoende middelen hebben om ondermijning aan te pakken en welke oplossingen zij zelf aandragen.

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden van 27 juni tot en met 8 juli, deden 113 van de in totaal 344 burgemeesters in Nederland. Voor dit onderzoek is samengewerkt met het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Het Genootschap heeft alle burgemeesters via een aparte e-mail benaderd om deel te nemen aan de online vragenlijst. De verhoudingen tussen burgemeesters op provincie en stedelijkheid zijn na respons in lijn met de verhoudingen van alle burgemeesters in Nederland. De uitkomsten van het onderzoek moeten als indicatief en verkennend worden beschouwd.


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelen20% van alle opgepakte criminele illegalen verdwijnt uit beeld overheidEnorme stijging gewapende winkelovervallen in ‘veilig Nederland’ waar ‘de criminaliteit daalt’Justitie oorzaak criminaliteit, hervorming justitieapparaat kan criminaliteit met 20% doen dalenPolitie rolt ‘rondreizende criminele bendes’ opWéér grof vuurwapengeweld in Lieve Stad, wéér zwaargewondeBRIEFJE VAN JAN – Aan Mark ‘de doofpot’ HarbersKorpschef politie: ‘Drugsgebruikers moeten zich bewust worden van criminaliteit die ze in stand houden’Bananenrepubliek Nederland: ‘Drugscriminaliteit zo ernstig dat huidige aanpak niet afdoende is’Buitenlandse pers ontgoocheld over Gaaf Land Nederland: spullen gejat

TPO+

Misdaadstatistiek Duitse politie en justitie is beerput van leugens en doofpottenRotterdamse shisha-lounges bron van criminaliteit, worden aangepaktCriminelen in cel gewoon nog crimineel in gaaf land NederlandMarokkaanse Nederlander Khalid M. opgepakt in Spanje om terrorismeMisdaad loont: ‘kroongetuige’ mag crimineel geld houden, krijgt helft minder strafPolitie wil in vingerafdruk-database asielzoekers, mag niet van privacywetAmsterdam pakt misdaad in horeca aan, boetes en sluitingenSource link

Leave a Reply

Your email address will not be published.

close