Politics

Britten willen met nieuwe wet mensenrechtenhof omzeilen in kwestie-Rwanda | NUDe Britse regering presenteert woensdag een wetsvoorstel waarmee het land besluiten van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens naast zich neer kan leggen. Vicepremier Dominic Raab ontkent dat het land zich terugtrekt uit het Europese hof, maar als de nieuwe wetgeving van kracht wordt, is het niet langer het hoogste orgaan.

De reden voor het nieuwe wetsvoorstel zijn de juridische obstakels die het Europese hof opwierp voor het plan van de Britse regering om illegale migranten naar Rwanda te vliegen. Daarvoor is een overeenkomst met het Afrikaanse land gesloten.

De gedwongen uitzettingen zijn echter op rechtszaken gestuit en het mensenrechtenhof in Straatsburg blokkeerde de eerste vlucht met migranten naar Kigali. De minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel noemde dat een politiek oordeel van de rechter. Als de nieuwe wetgeving wordt aangenomen, krijgt voortaan het Britse hooggerechtshof het laatste woord.

Het plan om asielzoekers naar Rwanda te vliegen vloeit voort uit de enorme toestroom aan migranten via bootjes over het Kanaal. Dit jaar staat de teller al op zo’n tienduizend migranten die per boot de oversteek hebben gemaakt en soms komen er honderden op één dag met bootjes aan land.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens staat los van de Europese Unie en is opgericht om de naleving van de Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens uit 1950 te bevorderen. Groot-Brittannië stapte begin vorig jaar uit de EU nadat de Britten in 2016 voor de Brexit hadden gestemd, maar het EU-lidmaatschap heeft niets met het hof in Straatsburg te maken.Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.