Politics

Bestuur SP: partij had afdeling Rotterdam niet tot deelname verkiezingen mogen dwingen


Het partijbestuur van de SP had de afdeling in Rotterdam niet mogen dwingen om mee te doen aan de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen, oordeelt ook de partijraad zaterdag. Daarmee schaart de raad zich achter een oordeel van de beroepscommissie van de partij.

De afdeling Rotterdam stemde tegen deelname aan de verkiezingen, vanwege zorgen dat het daar te verdeeld en niet sterk genoeg voor was. Later besloot het bestuur dat de afdeling wel aan alle voorwaarden voldeed en mee kon doen aan de verkiezingen.

Volgens de beroepscommissie handelde de partij in strijd met de eigen statuten en regels voor deelname, meldde NRC vorige week. De commissie adviseert nu de partijraad, bestaande uit de afdelingsvoorzitters van de partij, om het bestuur op te dragen in gesprek te gaan met betrokkenen. Dan moeten het vertrouwen en de verhoudingen weer hersteld worden. Uiterlijk september dit jaar moet er een plan komen hoe om te gaan met soortgelijke situaties, vindt de commissie.

Ruime steun

Een woordvoerder van de partij laat weten dat het bestuur de aanbevelingen wil overnemen en daar ruime steun voor kreeg van de partijraad. “De statuten zijn in deze situatie kennelijk voor meerderlei uitleg vatbaar”, aldus de zegsvrouw. “Dit moet dus nader worden bekeken en verbeterd.”

Tijdens de raad werd ook een motie van afkeuring tegen het bestuur ingediend. Die werd verworpen, aangezien alleen de indieners de motie steunen, laat de woordvoerder weten.

De Rotterdamse afdeling van de SP scheurde in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. De afsplitsers waren ontstemd dat de beoogd lijsttrekker werd geroyeerd vanwege vermeend lidmaatschap van een andere partij. Ook had hij een eerder geroyeerd lid op de lijst geplaatst. De afsplitsing ging verder als Socialisten 010.

Onrustig

In de partij is het al langer onrustig, voornamelijk vanwege een conflict tussen de moederpartij en jongerenbeweging ROOD. De partij heeft inmiddels gebroken met de jongerentak.

Volgens het partijbestuur waren veel ROOD-leden ook lid van het zogeheten Communistisch Platform (CP). De SP beschouwt dat als een afzonderlijke partij en dubbele lidmaatschappen zijn niet mogelijk. Critici zien het als een manier om onwelgevallige meningen te smoren. Er zijn tientallen leden geroyeerd vanwege vermeend lidmaatschap van het CP.

Anp


 

Advertentie

True managed webspace

Lees ook deze artikelenWeggeworpen pistool afgegaan na massale vechtpartij op kermis in BijlmerChris Aalberts – In Limburg leren we waarom politici steeds vaker wegkomen met slappe interviewtjes 37-jarige man omgekomen door steekpartij Almere

Honger

FNV: Onmiddelijk actie nodig om inflatie te beperken, groeiend aantal mensen komt amper rond

Roermond

Omstreden Jos van Rey (LVR) zit straks gewoon weer in college RoermondCalifornië krijgt problemen met energievoorziening door droogteStörungen! Detailhandel Duitsland kampt met uitvallen betaalverkeerChina en VS touwtrekken om Pacifische staten

Armoede

Trend: steeds meer mensen met een goede baan hebben geldproblemen

Watersnood

Burgemeester Valkenburg: ‘Alle schade watersnoodramp Limburg moet worden vergoed’Spanning loopt op in Israël bij aanloop naar JeruzalemdagTurkije pakt IS-leider op, hint op nieuwe militaire operatiePolen heft tuchtkamer op voor EU-coronageld

Bril

LOLLOL 26 mei: Spacey, Liotta, Gervais, apenpokken, zwanger hert, achterlijke complottheorieën

Schiphol

Schiphol-baas Dick Benschop: ‘Ik denk niet aan opstappen’Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.